Ga naar hoofdinhoud

Wet tegen ontbossing aangenomen: oproep voor duidelijke richtlijnen

Om de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan, verplicht een nieuwe Europese verordening bedrijven ervoor te zorgen dat producten die in de Europese Unie worden verkocht niet hebben geleid tot ontbossing en aantasting van bossen.

COCERAL, FEDIOL en FEFAC roepen de Europese Commissie op om met belanghebbenden samen te werken en zo de uitvoering van de verordening te vergemakkelijken. Veel implementatie-uitdagingen blijven onopgelost en vereisen samenwerking. COCERAL, FEDIOL en FEFAC vinden het EU-initiatief om ontbossing tegen te gaan goed, en steunen de verordening. Wel hebben ze meermaals aangegeven dat het tijdschema en sommige bepalingen problemen zullen opleveren. Er bestaat het risico dat veel spelers in derde landen, vooral kleine boeren, worden uitgesloten van levering aan de EU-markt.

Praktische uitdagingen

Praktische uitdagingen zijn onder andere:

  • Geolocatie/polygoon verkrijgen om gegevens uit te zetten van miljoenen kleine boeren die indirect via verzamelaars/aggregators leveren: het is een veelvoorkomend probleem dat tussenpersonen geen informatie willen delen over kleine boeren van wie ze kopen, uit angst om gepasseerd te worden. Zonder hun medewerking zullen kleine boeren die via hen leveren noodzakelijkerwijs worden uitgesloten van toeleveringsketens in de EU.
  • Bij gebrek aan goed gereguleerd grondbezit en ontoereikende nationale landbouwregisters, zou het een risico zijn om in te kopen bij boeren van wie eigendomsrechten, eigendomswijzigingen en wijzigingen in pachtcontracten niet officieel zijn geregistreerd aan exploitanten. Exploitanten kunnen niet voldoen aan de eisen van de EU als dergelijke officiële informatie niet beschikbaar of in orde is.
  • Sommige producerende landen beschouwen gegevens over grondbezit als gevoelig en verbieden het delen ervan.

Samenwerken

Om deze en andere obstakels te overwinnen, moeten de Commissie, de lidstaten, de regeringen van producerende landen (inclusief regionale en lokale autoriteiten), marktdeelnemers, kleine boeren en andere lokale economische actoren in de toeleveringsketen, en ngo’s in synergie samenwerken. Zonder deze samenwerking zullen marktdeelnemers bepaalde kleine boeren niet in hun toeleveringsketens naar de EU kunnen houden en kunnen ze mogelijk niet altijd voldoende volumes garanderen.

Ook hebben FEDIOL, COCERAL en FEFAC opgeroepen tot richtlijnen die zekerheid bieden over welke praktijken in overeenstemming zijn met de verordening. Bepalingen in de verordening roepen nog veel praktische vragen op.

Bronnen:

Europees Parlement
Fefac

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie