FEFAC heeft een nieuwe versie van de Fefac Soy Sourcing Guidelines gepubliceerd. De belangrijkste wijziging is dat de bescherming van natuurlijke ecosystemen een vereiste is geworden. Dat betekent dat de gecertificeerde soja niet is geteeld op plekken die ervoor (tot 2020) nog een natuurlijke ecosysteem (bos, inheems grasland, moeras, savanne, etc.) was.
Extra essentieel criterium
De FEFAC-richtlijnen voor de inkoop van soja bevatten nog steeds 73 criteria (die een breed duurzaamheidsspectrum bestrijken, met inbegrip van aspecten van goede landbouwpraktijken, verantwoorde arbeidsomstandigheden en andere milieubeschermingsmaatregelen), maar bevatten nu een extra essentieel criterium (55) in vergelijking met de versie van 2021.
Regelingen moeten nog steeds ten minste 8 van de nu 18 essentiële criteria bevatten om de benchmarking te doorstaan.
Website aangepast
ITC heeft de FEFAC-webpagina op de ITC Standards Map al aangepast om te anticiperen op nieuwe benchmarkingresultaten. Gebruikers kunnen onderscheid maken tussen benchmarkingresultaten ten opzichte van de versies van 2021 en 2023. Ook wordt duidelijk welke schema’s satellietpolygonen kunnen leveren om de conversievrije status van gecertificeerde landbouwers te ondersteunen.
Geen nalevingsinstrument EUDR
FEFAC-voorzitter Pedro Cordero: “In het huidige stadium kan de update van de Soy Sourcing Guidelines 2023 niet worden beschouwd als een nalevingsinstrument voor European Union Deforestation free Regulation (EUDR), omdat te veel operationele vragen over de implementatie van de EUDR onbeantwoord blijven. Aan de andere kant zijn wij van mening dat alle verificatie- en certificeringsprogramma’s en -regelingen die de door de ITC gefaciliteerde benchmarking doorstaan, nuttige informatie verschaffen aan partners in de sojawaardeketen om een risicobeoordeling uit te voeren en de vereiste documentatie in het kader van de nieuwe EUDR vast te stellen, in afwachting van verdere verduidelijking via grondstofspecifieke richtlijnen voor beste praktijken voor exploitanten.”