Ga naar hoofdinhoud

Ministerie plaatst informatie over EUDR op websites en socials

Het ministerie van LNV, de NVWA en Douane hebben informatie over de EUDR geplaatst op hun websites en op sociale media (LinkedIn, Instagram en X). Het idee hierachter is dat betrokkenen die vanaf 30 december 2024 met de EUDR-wetgeving te maken krijgen op deze plek informatie kunnen vinden over hoe zij zich hierop moeten voorbereiden en wat ze moeten regelen zodat ze aan de nieuwe verordening voldoen.

Onduidelijkheden

Tijdens een speciale themabijeenkomst over dit onderwerp, medio januari dit jaar, bleek dat er vanuit het bedrijfsleven nog veel vraagstukken en onduidelijkheden zijn over dit onderwerp. Toen al werd door Jashindra Wawoe, projectsecretaris Verordening Ontbossingsvrije Producten bij het ministerie van LNV, aangegeven dat er eind februari een informatieve website live gezet zou worden.

Handvaten voor belanghebbenden

Zowel op de site van het ministerie van LNV, als van de NVWA (verantwoordelijk voor de controle van de zendingen) en de site van de douane (controle op zorgvuldigheidsverklaring en douaneaangifte) is op een speciaal gedeelte ruimte ingericht waar informatie wordt gegeven over het hoe en waarom van de verordening, en wat bedrijven in aanloop naar 30 december 2024 moeten doen om aan de eisen van de nieuwe verordening te voldoen.

Zorgvuldigheidsverklaring

Meest ingewikkelde aspect is wellicht nog het opstellen van de de zorgvuldigheidsverklaring, (Due Diligence Statement). Onderdeel van deze verklaring is de vermelding van geolocaties zodat het perceel van herkomst kan worden getraceerd. NVWA geeft op haar site vrij uitvoerig uitleg en praktische handvaten over hoe ondernemers dit zogeheten stelsel van zorgvuldigheidseisen kunnen opzetten.

Vervolg

In juni van dit jaar volgt vanuit het ministerie van LNV een tweede ‘communicatiemoment’, waarna in december het laatste en afrondende communicatiemoment plaatsvindt. “We willen belanghebbenden niet overvoeren met informatie, ook omdat sommige informatie nog aan verandering onderhevig kan zijn. Je wilt niet een week later ergens op terug moeten komen, dat werkt verwarring in de hand”, verklaart Wawoe.

Inhoud verordening
Met de implementatie van de EU Verordening ontbossingsvrije producten wil de EU voorkomen dat producten die bijgedragen hebben aan ontbossing, op de Europese markt komen. EUDR verbiedt de import en export in producten die ontbossing of bosdegradatie veroorzaakten sinds 31 december 2020.
De EU Verordening ontbossingsvrije producten verbiedt de invoer van grondstoffen (en afgeleide producten) als soja, palmolie, cacao, rubber, hout, vlees en koffie die gelinkt zijn aan ontbossing. Een van de vereisten uit de verordening is dan ook volledige traceerbaarheid van de grondstoffen naar de productiepercelen (op basis van geolocatie). Alle geïmporteerde producten moeten ontbossingsvrij (meetdatum 31 december 2020) en legaal zijn verkregen en zijn voorzien van een zorgvuldigheidsverklaring waarmee wordt aangetoond dat het risico op ontbossing verwaarloosbaar is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie