Het hoofdlijnenakkoord van het nog te vormen kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB is verschenen. Nevedi noemt de hoofdlijnen ‘hoopgevend’, met belangrijke koerswijzigingen. Belangrijk vindt de brancheorganisatie dat de gedwongen uitkoop van veehouders van de baan is. Een ander belangrijk punt is de heroriëntatie op de aanwijzing van Natura 2000-gebieden, één van de grondslagen van het stikstofbeleid.
Verduurzaming gaat door
Volgens Nevedi is het helder dat de ingezette koers van verdere verduurzaming van de veehouderijketen doorgaat. Ze verwachten dat er de komende jaren in Nederland minder boeren en minder vee zullen zijn. Nevedi blijft onderstrepen dat innovaties in de agro- en foodsectoren stevig bijdragen aan het behalen van de doelen. Het is volgens hen cruciaal dat de overheid innovaties effectief ondersteunt en erkent. Zo ontstaat meer zekerheid voor bedrijven die willen innoveren of financiering zoeken om problemen op te helpen lossen.
Duurzaam Diervoeder 2030
Nevedi blijft in het project Duurzaam Diervoeder 2030 inzetten op klimaat, circulariteit, biodiversiteit en de herkomst van grondstoffen. Deze KPI’s staan aan de basis van doelen en ambities die Nevedi met de overheid en ketenpartners in de zuivel- , ei- en vleessectoren wil realiseren. In dit kader maakt de diervoersectoren de (keten) ambities op verduurzaming van diervoeder (eenduidig) meetbaar én transparant. Door jaarlijkse evaluaties met overheid en bedrijfsleven maakt de sector de vooruitgang inzichtelijk en bekijkt het nieuwe mogelijkheden.
Nevedi is van plan op 2 juli de voortgang van het project Duurzaam Diervoeder 2030 in Den Haag te presenteren en per sector nader toe te lichten.
Reacties andere belangenorganisaties
Ook andere belangenorganisaties zoals NAJK, Agractie en LTO zijn over het algemeen blij met het akkoord, waaruit nieuwe waardering blijkt voor de Nederlandse land- en tuinbouw.
Wat staat er verder in het hoofdlijnenakkoord?
De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB gaat niet sturen op gedwongen krimp van de veestapel, maar op instandhouding van belangrijke natuur. Er worden ook geen boeren gedwongen onteigend en hoogwaardige landbouwgrond moet worden beschermd. En er mag niets worden geïmporteerd wat volgens de Nederlandse regels in ons land niet kan worden geproduceerd. Ook komt rode diesel terug.
Om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen moet de coalitie aan de slag in Brussel. Zo willen ze dat rondom de derogatie niet heel Nederland als kwetsbaar gebied wordt bestempeld, maar alleen bepaalde gebieden. Zo kan de norm van 170 kilo stikstof per hectare alleen in die aangewezen gebieden gaan gelden. Ook wil de coalitie dat er derogatievrije zones komen rondom Natura 2000-gebieden die stikstofgevoelig zijn en de bufferstroken van 250 naar 100 meter. Ze willen de Natura 2000-gebieden sowieso opnieuw beoordelen, zodat er minder ‘snippernatuur’ ontstaat.
Lees het hele hoofdlijnenakkoord (26 pagina’s):