Logistiek is niet alleen de verbindende, maar ook de onmisbare schakel voor handelaren in agrarische grondstoffen en voor diervoederfabrikanten. Voor verdere verduurzaming van de voedselketen is een nog nauwere samenwerking in de keten noodzakelijk. Dat bleek tijdens het jaarlijkse Netwerkevent van Het Comité van Graanhandelaren en Nevedi.
Nadat het event twee jaar niet kon doorgaan, was het dinsdag 31 mei tijdens de beurzen Victam International en VIV Europe in Utrecht weer mogelijk om het event op de vertrouwde manier te organiseren.
Logistiek: kostenpost of meerwaarde?
Verschillende sprekers gaven hun kijk op de vraag of logistiek in relatie tot duurzaamheid vooral als kostenpost of als meerwaarde moet worden gezien. Een vraag die sinds de coronapandemie en door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne alleen maar urgenter is geworden.
Volgens Jan Willem Baas staan we op een belangrijk punt. “We moeten duurzamer gaan produceren, maar we willen dat ook.” Gelukkig bleek tijdens het evenement dat er genoeg mogelijkheden zijn om te verduurzamen. Een aantal voorbeelden: minder per vrachtwagen, meer per boot en trein, fossiele brandstoffen vervangen door elektriciteit of waterstof, leegvaart en lege kilometers verminderen en logischere routes maken. Maar ook: een (nog) betere voerconversie.
Multimodaliteit is kernwoord
Adriaan Zeillemaker, plaatsvervangend directeur Maritieme Zaken van het ministerie van I&W zei over de toekomst van het goederenvervoer dat passende multimodaliteit het kernwoord zal zijn: een gebalanceerde mix van zee- en binnenvaart, rail en wegtransport. Zeillemaker stelde verder dat ‘just in time’ passé is en dat ‘voorraad koning is’. Iets wat meerdere sprekers en deelnemers bevestigden.
Eigen verantwoordelijkheid
Dirk Jan de Bruijn van Rijkswaterstaat deed een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. “Technisch kan er heel veel, ieder bedrijf moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Samenwerking in de keten is daarbij heel belangrijk.”
Rivier van voorraad
Huub Franssen, eigenaar van Franssen Gerrits en van op- en overslagbedrijf Fransen Oss, stelde dat in onzekere tijden een ‘rivier van voorraad’ zo gek nog niet is. De vraag naar opslag neemt dan ook toe, merkt hij. “De globalisering zorgt voor meer onzekerheden, dus ook naar extra vraag naar zekerheden. Opslag en voorraden aanhouden zijn daar onderdeel van.”
Meer over het Netwerkevent leest u in De Molenaar 9, deze verschijnt op vrijdag 24 juni 2022.
Lees ook: Nevedi: ‘Nederland heeft noodplan nodig’