Ga naar hoofdinhoud

Veel draagvlak voor project Duurzaam Diervoeder 2030

Premium
De ketenpartners waren opvallend eensgezind. (Foto: Lotte van den Hoogen)

Verdere verduurzaming meetbaar maken en concrete sectordoelen formuleren. Dat is de kern van het project Duurzaam Diervoeder 2030, dat Nevedi vorige maand presenteerde op haar jaarlijkse congres in Den Haag. Opvallend: de eensgezindheid onder de aanwezige ketenpartners.

Wie vooraf had verwacht tijdens het jaarlijkse Nevedi-congres nieuwe dingen te horen met betrekking tot het project Duurzaam Diervoeder 2030 (zie kader), kwam bedrogen uit. Of zoals één van de aanwezigen na afloop in een treffende beeldspraak verwoordde: “Ik kom hier met nog teveel honger vandaan.”

Eén van de toehoorders in de zaal stelde zelfs het idee te hebben dat hij naar een nabeschouwing zat te kijken, terwijl de wedstrijd nog niet eens gespeeld is. Voorzitter Joop Atsma van Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) keek daar op zijn beurt anders tegenaan. Hij sprak over de voorbereiding op een nieuw voetbalseizoen. “De eerste trainingen zijn net geweest, nu is het tijd om aan de wedstrijd te beginnen.”  

Maar waarnaar verwezen deze mooie metaforen nu precies? De nulmeting binnen het project is gedaan, nu is het van belang om met alle betrokken partijen de Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s, zie kader) verder te concretiseren en een eenduidig rekenmodel voor de CO2-footprint vast te stellen.

KPI’s
Om de bijdrage van de diervoedersector aan de verduurzaming van de verschillende dierlijke ketens inzichtelijk te maken zijn er concrete kritische prestatie indicatoren (KPI’s) vastgesteld. Deze KPI’s grijpen terug op de thema’s klimaat, biodiversiteit, circulariteit en regionale grondstoffen van diervoeder. De puzzel die nog moet worden gelegd is dat er eenduidige definities en berekeningsmethoden voor de verschillende KPI’s komen, die door alle betrokken partijen worden erkend.
Nevedi-directeur Henk Flipsen: “De doelen en ambities voor verschillende sectoren kan Nevedi niet benoemen. Dat kan alleen op voorspraak en met instemming van de ketenpartners én met erkenning van die doelen in het maatschappelijk middenveld en bij de overheid. Dát is de opgave waar we nu voor staan en tegelijk één van de moeilijkste trajecten in het hele project.”
Eenmaal vastgesteld is het van belang dat er een reguliere monitoring van de voortgang op het behalen van de doelen van de verschillende KPI’s komt, zodat er waar nodig kan worden bijgestuurd. De vraag die daarbij ook nog moet worden beantwoord is wie er verantwoordelijk is voor die bijsturing. Tot slot is er nog een beleidsafstemming met het ministerie van LNV nodig.
De ambities die worden gesteld, staan los van de monitor. De monitor is een tool die het mogelijk maakt de voortgang in realisatie van de ambities op uniforme wijze te meten.

De volgende KPI’s voor duurzaam diervoeder zijn geïdentificeerd en afgestemd:

Kg CO2 per ton diervoer (klimaat)
Percentage conversievrije primaire grondstoffen in totaal diervoeder (biodiversiteit)
Stikstof- en fosfaatefficiency rantsoenen melkveehouderij (biodiversiteit 2)
Percentage rest- en bijproducten en voormalige voedingsmiddelen in totaal diervoeder (circulariteit)
Percentage grondstoffen uit Europa in diervoer (regionale grondstoffen)

Eensgezindheid

Toch wel opvallend was dat alle aanwezige ketenpartners unaniem positief zijn over het initiatief van dit project. Zij toonden zich eveneens bereidwillig om gezamenlijk tot een oplossing te komen met betrekking tot het verduurzamen van de diervoederproductie. “Dat is heel fijn om te merken”, zei Nevedi-directeur Henk Flipsen na afloop. “We zitten binnen het project Duurzaam Diervoeder 2030 nu eigenlijk in een soort tussenfase, maar het is van belang dat de neuzen van de verschillende sectoren allemaal dezelfde kant op staan. Daarmee begint het.”

Helder formuleren wat nu precies duurzaam diervoeder is, dat is het belangrijkste doel van dit project, legde Flipsen uit aan de goed gevulde zaal in de Tramremise Den Haag. “Hoe maken we dit meetbaar en met welke KPI’s kunnen wij dit doen? Het is belangrijk om te weten wanneer wij het als sector goed doen.”

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van De Molenaar.

Premium abonnement

Voor slechts 5,45 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie