Ga naar hoofdinhoud

Monitor Duurzaam Diervoeder gelanceerd

"Met de Monitor weten we beter dan ooit waar we het feitelijk over hebben", zegt Nevedi-directeur Henk Flipsen.

Op transparante wijze de bijdrage van diervoeder aan de verdere verduurzaming van de dierlijke ketens inzichtelijk maken. Dat gebeurt voortaan met de Monitor Duurzaam Diervoeder, die Nevedi met de ketenpartners in Den Haag onder flinke belangstelling heeft gepresenteerd.

De Monitor is ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en betrokken ketenpartijen. Ook zijn afspraken bekend gemaakt, die de diervoedersector met de dierlijke ketens heeft gemaakt over het verder kunnen verduurzamen van diervoeders.

Criteria duurzaam diervoeder

Met diverse experts van binnen en van buiten de diervoedersector zijn – na een zorgvuldig traject – criteria voor duurzaam diervoeder bepaald. Uitgangspunten waren de meetbaarheid, de aansluiting bij (internationaal) geaccepteerde rekenmethoden, handelingsperspectief voor de diervoederbedrijven en het eenvoudig in kunnen regelen. Op basis hiervan zijn 4 thema’s vastgesteld: klimaat, biodiversiteit, circulariteit en regionale herkomst. Elk thema heeft één of meer KPI’s (Kritische Prestatie Indicator) om de voortgang effectief te meten.

“Met de Monitor weten we beter dan ooit waar we het feitelijk over hebben: waar het gaat over verder verduurzamen gaan we uit van ‘meten is weten’ en spreken we binnen en buiten de sectoren meer en meer dezelfde taal”, zegt Nevedi-directeur Henk Flipsen.

De ketenpartijen

Voor de monitor is een 0-meting gedaan over 2018 om het startpunt te bepalen. Met deze inzichten zijn gesprekken gevoerd met de diverse dierlijke ketens over de stappen in de periode tot 2030, in lijn met de verduurzamingsagenda van de ketens. Zo zijn er afspraken gemaakt met de pluimveesectoren (vlees en ei), de kalversector en de varkenssector. Met de zuivelsector sluiten de doelen aan op ambities van de Duurzame Zuivel Keten.

Gemaakte afspraken per sector


Pluimveesector

1. Verlaging van de carbon footprint van diervoeder voor pluimvee van 30% in 2030 ten opzichte van 2018.

2. Gebruik van 100% ontbossingsvrije soja- en palmproducten vanaf 2025 en 100% conversievrije soja- en palmproducten vanaf 2030.

3. Op het gebied van circulair diervoeder is de ambitie om het gebruik van rest- en bijproducten en voormalige voedingsmiddelen in de periode tot 2030 minimaal op hetzelfde niveau te houden als in 2018. Dit staat gelijk aan 21%. Door een sterk verhoogde concurrentie op de inzet van rest- en bijproducten met name voor energie is dit een uitdaging op zich.

4. In 2018 was 75% van alle diervoedergrondstoffen voor pluimvee afkomstig uit geografisch Europa. De ambitie is om dit zeer hoge niveau tot 2030 te kunnen handhaven, gezien de volatiele markten en het reeds hoge percentage is dat al een uitdaging op zich. Zeker met het oog op de nutritionele waarden van de pluimveevoeders om diergezondheid te behouden.

Kalversector

1. Verlaging van de carbon footprint van diervoeder voor kalveren van 20% in 2030 ten opzichte van 2018. Daarnaast draagt de diervoedersector door advisering over de samenstelling van het rantsoen bij aan de verdere verlaging van de carbon footprint van kalfsvlees.

2. Gebruik van 100% conversievrije soja en palm vanaf 2030.

3. Gebruik van 50% rest- en bijproducten en voormalige voedingsmiddelen in diervoeder voor kalveren in de periode tot 2030. Dit is realiseerbaar als de toepassing van deze producten voor opwekking van energie wordt vermeden.

4. Behoud van het aandeel diervoedergrondstoffen voor kalveren uit geografisch Europa van 75% in 2030.

Varkenssector

1. Verlaging van de carbon footprint van diervoeder voor varkens van 40% in 2030 ten opzichte van 2018. Daarnaast draagt de diervoedersector door advisering en voederwaardeonderzoek van het rantsoen bij aan de verdere verlaging van de carbon footprint van varkensvlees.

2. Gebruik van 100% ontbossingsvrije soja en palm vanaf 2025 en 100% conversie-vrije soja- en palmproducten1 vanaf 2030.

3. Een varken vervult een belangrijke rol in het meer circulair maken van ons voedselsysteem. Enerzijds door de inzet van rest- en bijproducten en voormalige voedingsmiddelen. Anderzijds door het gebruik van grondstoffen die niet geschikt zijn voor humane consumptie dan wel niet voldoen aan de kwaliteitseisen van de voedingsmiddelenindustrie. De ambitie is om in de periode tot 2030 het aandeel van deze grondstoffen en rest- en bijproducten en voormalige voedingsmiddelen op 85% te handhaven. Daarbinnen wordt ingezet op een verhoging van rest- en bijproducten en voormalig voedingsmiddelen tot 40%. Dit is alleen realiseerbaar als de toepassing van deze producten voor opwekking van energie wordt vermeden.

4. Gelijkblijvend percentage Europese sourcing van diervoedergrondstoffen, mits dit niet leidt tot afwenteling op andere ambities en voldoende grondstoffen uit Europa beschikbaar zullen blijven.

Vooruit blijven kijken

“Wij zien een belangrijke rol voor de diervoedersector in het verduurzamen van dierlijke productieketens. Wij zijn blij dat Nevedi het project is gestart en samen met LVVN heeft opgetrokken en blijft optrekken”, zegt waarnemend directeur-generaal Agro van het ministerie van LVVN Jan Willem Beaujean. “Vandaag is een belangrijke mijlpaal met een monitoring en doelen, maar het is ook belangrijk om vooruit te kijken en de nodige vervolgstappen te nemen om van de kant te komen.”

Vervolg

Henk Flipsen: “De lancering van de monitor is een mooi moment; het gaat om de ontwikkeling. De methodiek maakt het mogelijk om jaarlijks de voortgang te monitoren, te beginnen met de publicatie van de 1-meting na deze zomer en op basis daarvan per sector een actieplan op te stellen waarmee we kunnen gaan sturen.”

Binnenkort verschijnt online van Carolien Makkink een uitgebreider artikel over de presentatie van de Monitor.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie