Ga naar hoofdinhoud

Invoering CSRD en CSDD definitief uitgesteld

De Raad van de Europese Unie heeft definitief ingestemd met de zogenoemde Stop-the-clock-richtlijn. Deze maatregel stelt de inwerkingtreding van belangrijke duurzaamheidswetgeving uit, waaronder de CSRD en CSDDD. De richtlijn moet zorgen voor meer rechtszekerheid bij bedrijven en bijdragen aan het versterken van de Europese concurrentiekracht.

Geen nieuws meer missen? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

De Stop-the-clock-richtlijn is onderdeel van het Omnibus I-pakket, dat eind februari 2025 door de Europese Commissie werd gepresenteerd. Doel van het pakket is om bestaande EU-wetgeving op het gebied van duurzaamheid te vereenvoudigen. De Raad en het Europees Parlement hebben dit voorstel met prioriteit behandeld, mede vanwege de grote impact op het Europese bedrijfsleven. Het Europees Parlement stemde eerder al in met het voorstel.

Concreet betekent de richtlijn:

  • Een uitstel van 2 jaar voor de toepassing van de rapportageverplichtingen onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) voor grote bedrijven die nog niet rapporteren, en voor beursgenoteerde mkb-bedrijven.
  • uitstel van 1 jaar voor de omzettingsdeadline en de eerste fase van toepassing van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), die betrekking heeft op de grootste ondernemingen.

Met dit besluit komt de EU tegemoet aan signalen uit het bedrijfsleven over toenemende regeldruk, en wordt tijd gecreëerd voor mogelijke inhoudelijke aanpassingen van de CSRD en CSDDD in de komende maanden.

Vervolg

De richtlijn wordt gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Unie en treedt in werking op de dag na publicatie. Lidstaten moeten de richtlijn uiterlijk op 31 december 2025 hebben omgezet in nationale wetgeving.

Lees meer op de website van de Europese Raad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie