Ga naar hoofdinhoud

Belgische mengvoederbedrijven gaan methaanuitstoot samen reduceren


De Belgische diervoedersector neemt het voortouw om de methaanuitstoot bij runderen te verminderen. Vanaf 1 januari 2024 past elk BFA-lid tenminste één goedgekeurde voedermaatregel toe uit het convenant Enterische Emissies. Dit doen ze bij minstens 10% van de geproduceerde rundveevoeders, bedoeld voor Vlaamse klanten.

Voedermaatregelen rundvee

De afgelopen jaren werd onder leiding van BFA sterk ingezet op het ontwikkelen van zogenaamde voedermaatregelen. Het rantsoen van Vlaamse runderen wordt zodanig aangepast dat het verteringsproces van de koe beïnvloed wordt, waardoor de koe minder methaan produceert. Het geven van geëxtrudeerd/geëxpandeerd lijnzaad of het toevoegen van het additief 3-NOP via het krachtvoer reduceert bijvoorbeeld de methaanvorming bij lacterend melkvee. Intussen zijn 11 voedermaatregelen goedgekeurd door het Wetenschappelijk Comité.

Collectieve inspanningen om methaanuitstoot te verminderen

Nu er verschillende voedermaatregelen beschikbaar zijn, besliste BFA samen met haar leden een collectief engagement aan te gaan: “Elk lid van BFA zal in 2024 ten minste 1 goedgekeurde voedermaatregel uit het convenant Enterische Emissies toepassen op 10% van het geproduceerde rundveevoeder bestemd voor Vlaamse runderen”, legt Katrien D’hooghe, Managing Director van BFA, uit.

Financiering via ecoregeling

Dergelijke voedermaatregelen verhogen echter de kostprijs van het voeder. Veehouders die een voedermaatregel toepassen, kunnen daarom beroep doen op een (gedeeltelijke) financiering van de overheid via een ecoregeling. “De Belgische diervoedersector neemt zo opnieuw het voortouw in het verder verduurzamen van de dierlijke productie”, vervolgt Katrien D’hooghe. BFA en haar leden werken continu aan de realisatie van de doelstellingen die opgenomen zijn in het BFA duurzaamheidscharter 2020 – 2030.

De maatregelen waarvoor rundveehouders vanaf 2024 een vergoeding kunnen aanvragen, verandert ten opzichte van 2023. Melkveehouders kunnen steun aanvragen voor:

  • 3-NOP
  • Nitraat in combinatie met geëxtrudeerd/geëxpandeerd lijnzaad
  • Nitraat in combinatie met koolzaadvet
  • Nitraat
  • Geëxtrudeerd/geëxpandeerd lijnzaad

Vleesveehouders voor nitraat. Voor koolzaadvet alleen kan geen subsidie meer worden aangevraagd, tenzij de boer dit in combinatie met nitraat toepast. Ook voor de voedermaatregel bierdraf-koolzaadschroot is er geen subsidie meer mogelijk. Daartegenover staat wel dat de subsidiebedragen van de voedermaatregelen verhoogd zouden worden.

Convenant Enterische Emissies Runvee

In navolging van het Klimaatakkoord van Parijs, engageerde BFA zich in 2019 om – samen met de overheid, onderzoekers en een 10-tal ketenpartners uit de Vlaamse landbouw, zuivel- en vleesindustrie – de methaanuitstoot bij runderen te verminderen met 26% tegen 2030 (t.o.v. 2016). Dit engagement vertaalde zich in het Convenant Enterische Emissies Rundvee 2019-2030, dat ondertekend werd door alle betrokken partijen.

In deze video van PlattelandsTV legt Katrien D’hooghe ook het een en ander uit over het convenant:

Bron: BFA

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie