Ga naar hoofdinhoud

Grassa en Dr.FERM bundelen krachten voor meer voedingswaarde uit gras

Foto: Grassa.

Grassa en Dr.FERM zijn een samenwerking gestart voor de fermentatie van diverse Grassa-producten. Door de fermentatie kan nog meer voedingswaarde uit de producten worden gehaald en zijn ze efficiënt te conserveren.

Deze ontwikkeling draagt bovendien bij aan de versnelde opschaling van Grassa’s eiwitproductie, doordat de eiwitten uit gras kunnen worden gescheiden zonder uitgebreide raffinage-unit.

Waarom fermenteren?

Door fermentatie van sap wordt onder andere de beschikbaarheid van nutriënten in de producten van Grassa verbeterd en worden de producten geconserveerd. Bij fermentatie van het grassap zullen de eiwitten door vorming van melkzuur uit oplossing komen en neerslaan in het grassap. Daardoor kunnen deze eiwitten op een makkelijke manier worden gewonnen.

Graseiwit verkregen met fermentatie, is een duurzame, lokale en goed verteerbare vervanger van soja in bijvoorbeeld varkensvoer. De economische rendementen voor Grassa worden uiteindelijk gehaald in de te bouwen grassapraffinage units. Daarin worden onder andere hoogwaardige eiwitten geproduceerd die geschikt zijn voor humane consumptie.

Mogelijke versnelling Grassa-concept

Het fermenteren van grassap kan het uitrollen van het Grassa-concept versnellen. Het bouwen van een grassapraffinage-unit kost veel tijd qua voorbereiding en bouw. Het bouwen van de persunits is veel eenvoudiger en kan sneller worden gerealiseerd bij bijvoorbeeld loonwerkers.

Met het persen en de eenvoudige eiwitwinning uit het sap worden de meeste duurzaamheidsrendementen van het Grassa-concept al behaald.

Oplossing stikstofprobleem

Met het persen wordt ook ontsloten graskuil geproduceerd, waarmee de melkveehouder zijn koeien kan voeren en daarmee een gelijke hoeveelheid melk en vlees produceert, maar minder stikstof, fosfaat- en methaanuitstoot. Hiermee is het een innovatieve oplossing voor het stikstofprobleem.

Startcultuur fermentatie

De afgelopen jaren is de focus van Dr.FERM in toenemende mate komen te liggen op het fermenteren van eiwitrijke grondstoffen, waaronder nu ook het grassap van Grassa. De startcultuur voor fermentatie van Dr.FERM bevat een mengsel van twee soorten L.Plantarum en één soort E.Faecium.

“Normaliter gebruik ik het mengsel voor hoge productie melkzuur en lage productie azijnzuur. Daarnaast is het geschikt voor eiwitrijkere mengsels als raapzaad-, soja- en zonnebloemzaadschroot”, vertelt Ronald Scholten van Dr.FERM.

Hij heeft al 15 jaar praktische ervaring met het fermenteren van grondstoffen. Per week verwerkt Dr.FERM zo’n 6000 ton vloeibare ferment met zijn innovatieve methoden voor proteïnen in diervoeding.

Vervolg

Na de testen gaan beide partijen samen onderzoeken of er voor meer eindproducten van Grassa toegevoegde waarde zit in fermentatie. Als volgende worden de grasvezels onder de loep genomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie