FEFAC heeft haar aanbevelingen gedeeld met betrekking tot de nieuwe EU-visie op landbouw en voedsel. De Europese organisatie voor de mengvoederindustrie benadrukt de cruciale rol van de sector in voedselzekerheid, duurzaamheid en de groene transitie. Het document is gepresenteerd aan Christophe Hansen, Europees Commissaris voor Landbouw en Voedsel, en Czeslaw Siekierski, voorzitter van de EU AGRIFISH Raad en minister van Landbouw van Polen.
Focus op voedselzekerheid en duurzaamheid
Volgens Pedro Cordero, voorzitter van FEFAC, moet de focus van de nieuwe EU-visie liggen op het versterken van voedselzekerheid, zowel binnen de EU als wereldwijd. Hij benadrukt dat dit essentieel is in tijden van geopolitieke spanningen en handelsconflicten. “Het vergroten van de veerkracht van Europese landbouw- en voedselsystemen is van cruciaal belang”, aldus Cordero.
Drie speerpunten in FEFAC-aanbevelingen
FEFAC heeft 3 hoofdthema’s naar voren gebracht die volgens hen centraal moeten staan in de nieuwe EU-visie:
1. Concurrentievermogen van de EU-vee- en voedersector
FEFAC pleit voor geavanceerde voedertechnieken om de efficiëntie in veehouderijsystemen te verhogen. Daarnaast benadrukt de organisatie het belang van realistische doelstellingen voor de productie van lokaal geteelde eiwitrijke gewassen.
2. Bijdrage aan duurzame landbouwproductiesystemen
De organisatie roept op tot prioritering van innovaties in circulaire, emissiearme voeders. Aanpassing van de EU-wetgeving is hierbij noodzakelijk. Ook vraagt FEFAC om een uitgebreide biomassa-balans voor een efficiëntere circulaire bio-economie.
3. Eenvoudigere maatregelen voor de groene transitie
FEFAC benadrukt het belang van vereenvoudigde eco-regelingen die de toepassing van duurzame voederoplossingen stimuleren in veehouderijsystemen.
Rol van de voedersector in de groene transitie
Met deze aanbevelingen onderstreept FEFAC de onmisbare rol van de EU-voedersector in het integreren van de veehouderij in een circulair en klimaatvriendelijk landbouwsysteem. De organisatie wijst erop dat innovatie, wetgevingsaanpassingen en realistische doelstellingen samen kunnen bijdragen aan een veerkrachtige en duurzame toekomst voor de Europese landbouw.