EuroTier 2024 kenmerkte zich door veel innovaties op het gebied van digitalisering en smart farming. Herkenbare trends gaan duidelijk in de richting van gezondheidsmonitoring, ondersteuning voor meer dierenwelzijn en het gebruik van AI (kunstmatige intelligentie) in de veehouderij. Naast individuele diergerelateerde sensorsystemen wordt langzaam een trend naar cameragebaseerde systemen herkenbaar. Alleen al voor digitale oplossingen zijn meer dan 40 innovaties geregistreerd.
Sensorsystemen voor runderen en varkens
Verschillende sensorsystemen kunnen gegevens van de koe vastleggen gedurende, van geboorte tot slecht. De systemen worden gebruikt voor de vroege detectie van ziekten, de selectie van geschikt jongvee voor de fokkerij en voor betere economische resultaten.
Verschillende sensorsystemen voor rundvee kunnen nu worden gebruikt om naast bewegingsgedrag ook temperatuur, staan en liggen en kreupelheid te detecteren. Er is keuze uit oormerksensoren, pensbolussen en cameragebaseerde systemen. Er is echter nog ruimte voor verbetering, vooral geïsoleerde oplossingen domineren nog altijd de markt.
Oormerksensoren voor het registreren van temperatuur- en bewegingsgegevens zijn nu ook beschikbaar in de varkenshouderij. Cameragebaseerde systemen worden daarentegen bijna uitsluitend gebruikt in de pluimveehouderij.
Kreupelheid bij rundvee in een vroeg stadium herkennen
Het grote probleem van het detecteren van kreupelheid bij runderen is vooral herkenbaar in grotere kuddes en is tot nu toe alleen opgelost met handmatige observatie. Verschillende nieuwe systemen die op EuroTier 2024 werden tentoongesteld, lossen dit probleem op met behulp van camera’s en aanvullende thermografie. Hierdoor kunnen kreupelheid (in een vroeg stadium) en Mortellaro (in verschillende stadia) worden herkend.
CalfGPT
Een gouden medaille ontving CalfGPT, een AI-applicatie waarbij de veehouder via de zijn smartphone mondeling opdrachten geeft aan het managementsysteem. Daarmee is intoetsen en opvragen van gegevens in de stal niet meer nodig. Een ChatGPT-antwoord komt eveneens als gesproken tekst terug. Het klinkt wellicht al nauwelijks meer vernieuwend, want dergelijke toepassingen zijn feitelijk nu al breed in gebruik bij autonavigatie of bij het aansturen van robotarmen en via Google en Microsoft Copilot. Er zullen in de agrarische sector beslist nog ontelbare soortgelijke toepassingen volgen.
Wegen en classificeren van varkens
Meerdere bedrijven toonden hoe cameratechnieken in combinatie met AI kunnen helpen bij het wegen en classificeren van onder andere varkens. De dieren lopen in een groep door een gang en de camera meet en weegt razendsnel de individuele dieren. Zelfs als enkele ‘eigenwijze’ dieren zich omdraaien en tegen de stroom inlopen, constateert het AI-systeem dat en telt niet dubbel.
Leghennen: in-ovo geslachtsbepaling
In de leghennenhouderij is geautomatiseerde geslachtsherkenning (in ovo) nu mogelijk vóór de 7e dag van de broedperiode. Dit gebeurt met behulp van AI-ondersteunde spectroscopie. Tijdens het broedproces van dag 3 tot dag 6 worden de eieren iedere 5 uur gescand en de data van verschillende ontwikkelingsindicatoren verzameld. Aan de hand van die gegevens worden de eieren met mannelijke embryo’s geselecteerd en verwijderd. Hierdoor wordt het doden van mannelijke kuikens overbodig. Deze innovatie werd bekroond.
Pluimvee: foto’s van mest geven duidelijkheid
Bij de pluimveesector werd een onderzoeksproject gepresenteerd met nieuwe inzichten op het vetmesten van kalkoenen, waarbij kunstmatige intelligentie met foto’s van de uitwerpselen van de dieren wordt ‘gevoerd’. De gegevens die het systeem uit de foto’s haalt worden vergeleken met de voederopname en klimaatgegevens uit de stallen.
Netwerken tussen fabrikanten
Een Duitse fabrikant presenteerde een slimme aanpak voor netwerken tussen technologiefabrikanten op de boerderij. Hierdoor zouden bijvoorbeeld mestrobots en voerhekken, maar ook gordijnen en zonnepanelen met elkaar worden verbonden. Het is nog maar de vraag of dit een haalbaar pad is, aangezien slechts enkele fabrikanten hun interfaces voor dit systeem openstellen.
Lees meer over EuroTier in Molenaar nr. 14 (verschijnt op 17 december 2024)