Ga naar hoofdinhoud

EP richt werkgroep op voor verduurzamen veehouderij

Het Europees Parlement heeft officieel de werkgroep Sustainable Livestock opgericht. Deze nieuwe werkgroep gaat zich richten op het verduurzamen van de veehouderij in Europa, met aandacht voor milieu, dierenwelzijn en de ondersteuning van plattelandsgemeenschappen.

Brug tussen beleid en praktijk

De oprichting van de werkgroep Sustainable Livestock benadrukt de bereidheid om te investeren in oplossingen voor een duurzamer veehouderijsysteem. De werkgroep zal fungeren als platform voor de uitwisseling van ideeën en praktische oplossingen voor het bevorderen van duurzaamheid in de Europese veehouderij. Een belangrijk doel is om de kloof tussen beleidsmakers in Brussel en de boerenpraktijk te verkleinen, en plattelandsgemeenschappen een krachtiger stem te geven in beleidsdebatten.

Oproep tot evenwichtige en holistische benadering

Benoit Cassart, lid van het Europees Parlement en voorstander van de werkgroep, benadrukt dat het beleid in Brussel vaak ver verwijderd is van de werkelijkheid op het platteland. “Veehouderij is van groot belang voor de voedselautonomie van Europa. Het revitaliseren van deze essentiële sector door goed geïnformeerd beleid is van cruciaal belang.”

Alexander Bernhuber, een andere sleutelpersoon in de oprichting, voegt toe: “Deze intergroep is nodig om een holistische benadering van duurzame veehouderij te bevorderen, waarbij milieu, economie en dierenwelzijn in evenwicht worden gehouden. De sector staat voor grote uitdagingen, zoals klimaatverandering en de vraag van consumenten naar duurzaam geproduceerde voeding.”

Dialoog tussen sector en beleidsmakers

Maria Grapini, die zich ook sterk heeft ingezet voor de oprichting, ziet de werkgroep als een belangrijke stap richting een voortdurende dialoog tussen het Europees Parlement, de industrie, dierenwelzijnsorganisaties en bevoegde autoriteiten. “We willen zorgen voor een evenwichtige en effectieve regelgeving die de concurrentiepositie van de sector ondersteunt en tegelijkertijd bijdraagt aan milieubescherming”, aldus Grapini.

Met de steun van wetenschap en civiele maatschappij-experts hoopt men de nieuwste gegevens en onderzoeksresultaten te delen met beleidsmakers om de veehouderij verder te verduurzamen.

Bron: FEFAC

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie