De uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in Duitsland heeft begin 2025 de Europese varkensmarkt verstoord. Dit leidt tot prijsdruk en exportbeperkingen, met gevolgen voor varkenshouders en de voerindustrie. Daarnaast spelen structurele marktontwikkelingen en geopolitieke factoren een rol.
Prijsdruk door handelsbeperkingen
Op 10 januari 2025 werd MKZ vastgesteld bij waterbuffels in de Duitse staat Brandenburg. Dit leidde tot importverboden op Duits varkensvlees door landen als het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea en Mexico. De verschuiving van handelsstromen binnen Europa kan de marges in de keten beïnvloeden. Duitsland zal meer varkensvlees binnen de EU moeten afzetten, wat de concurrentie verhoogt.
Lichte daling in varkensvleesproductie
De Europese varkensvleesproductie groeide in 2024 met 2%, maar zal naar verwachting in 2025 met 0,5% afnemen. De zeugenstapel krimpt licht door uitkoopregelingen, strengere regelgeving en ziekte-uitbraken zoals Afrikaanse varkenspest (AVP). Hierdoor blijft het biggenaanbod in Noordwest-Europa krap.
Export onder druk
De Europese varkensvleesexport daalde in 2024 licht en zal in 2025 waarschijnlijk verder afnemen door concurrentie op de wereldmarkt. De Chinese vraag blijft stabiel, maar geopolitieke spanningen, zoals een mogelijk antidumpingonderzoek en importtarieven door de VS, vormen risico’s.
Gunstige voerprijzen, maar onzekerheid blijft
Relatief hoge voorraden van soja en maïs en positieve oogstverwachtingen kunnen in 2025 zorgen voor gunstige prijzen. Geopolitieke ontwikkelingen, zoals een mogelijke handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, kunnen echter extra druk zetten op de sojaprijs aangezien China een belangrijke exportbestemming is voor de Verenigde Staten.
In tegenstelling tot soja en maïs wordt op de tarwemarkt juist krapte verwacht vooral door zorgen over de oogstverwachtingen, wat kan leiden tot opwaartse prijsrisico’s in 2025.
Toekomst van de sector
Hoewel de varkensprijzen momenteel onder druk staan door seizoensinvloeden en de MKZ-uitbraak, kan een herstel van het consumentenvertrouwen de markt ondersteunen. De financiële positie van veel varkenshouders is de afgelopen jaren verbeterd, wat hen weerbaarder maakt tegen marktfluctuaties.
Lees meer in de Rabobank Update