Ga naar hoofdinhoud

Wetsvoorstel NGT’s stap dichter bij invoering

Foto: Christophe Vander Eecken.

De landbouwcommissie in het Europees parlement heeft het voorstel van de Europese Commissie over nieuwe genoomtechnieken (NGT’s) goedgekeurd. Dit houdt in dat producten die tot stand zijn gekomen met behulp van nieuwe veredelingstechnieken makkelijker op de Europese markt kunnen komen. Eerder zouden de betreffende producten onder de strengere GGO-wetgeving vallen. Dat is door het nieuwe wetsvoorstel niet het geval.

Met nieuwe genomische technieken als CRISPR-Cas kunnen gewassen sneller bestand worden gemaakt tegen klimaatuitdagingen als droogte of ziektes. De Europese Commissie is van mening dat de vernieuwde wetgeving rond NGT’s nodig is om de voedselzekerheid en een gezond leefmilieu verder te kunnen garanderen. De Europese Commissie beschouwt het voorstel voor de nieuwe verordening als onderdeel van de verschillende wetgevingsinitiatieven ter ondersteuning van de Farm to Fork-Strategy en de Biodiversity Strategy.

Over de deregulatie van NGT’s zijn de meningen sterk verdeeld. Bijvoorbeeld Friends of Earth en veel biologische boeren zijn tegen versoepeling van de regels.

Over het voorstel wordt naar verwachting in februari 2024 gestemd in de milieucommissie, waarna het Europees Parlement zich over het voorstel buigt. Een plenaire stemming vindt naar verwachting in april 2024 plaats.

NGT’s

‘New Genomic Techniques’ (NGT’s) zijn moderne veredelingsmethodes die niet hetzelfde zijn als wat we vroeger ‘genetische manipulatie’ of ‘genetische modificatie’ noemden. In het EU-voorstel is er onderscheid tussen NGT-planten die in de natuur of via klassieke veredeling ook verkregen kunnen geworden (categorie 1). In deze categorie vallen NGT-gewassen waarbij alleen ‘geknutseld’ is met het genetische materiaal dat van de plant zelf (gerichte mutagenese) of van dezelfde plantensoort (cisgenese) afkomstig is. De NGT-planten in categorie 1 moeten een verificatieprocedure ondergaan en kunnen – indien zij voldoen aan de criteria – uitgezonderd worden van de GGO-wetgeving. Alle NGT-planten die niet voldoen aan de criteria van categorie 1, vallen onder categorie 2. Deze vallen niet onder het nieuwe wetsvoorstel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie