Insecten gekweekt op glutenbevattend of melkeiwitrijk substraat bevatten weliswaar sporen van deze allergenen, maar de kans op een allergische reactie bij consumptie is verwaarloosbaar. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Food Safety Research (WFSR).
Een onderzoeksteam van Wageningen Food Safety Research (WFSR) heeft recent onderzocht of allergenen uit reststromen waarop insecten worden gekweekt, in de insecten zelf terechtkomen en mogelijk een risico vormen voor consumenten. Het team wordt geleid door onderzoekers Elise Hoek en Nathalie Smits.
Reststromen als voedingsbodem
Insecten worden nu nog gekweekt op substraten die ook geschikt zijn als diervoeding. Echter, het gebruik van reststromen – zoals cateringafval of Franse frietjes – biedt kansen voor duurzaamheid. “Bij het gebruik van reststromen kan er tarwe of melk aanwezig zijn,” legt Hoek uit. “Wanneer insecten op deze substraten groeien, kan hun darmkanaal sporen van deze allergenen bevatten.”
Omdat het gehele insect wordt gegeten of verwerkt – in tegenstelling tot bijvoorbeeld vlees van dieren waarbij het maagdarmkanaal wordt verwijderd – is het belangrijk om te weten of deze allergenen in gevaarlijke concentraties in het eindproduct terechtkomen.
Experimenten met insecten en allergenen
Het onderzoeksteam liet twee soorten insecten, de meeltor en de zwarte soldatenvlieg, groeien op verschillende substraten. Deze varieerden van tarwegriesmeel en supermarktmix tot cateringafval en Franse frietjes. De resultaten toonden aan dat gluten in alle substraten aanwezig waren, behalve in de Franse frietjes. Melkeiwitten werden gevonden in de supermarktmix en het cateringafval.
Om te testen of vasten invloed heeft op de aanwezigheid van allergenen in de insecten, lieten de onderzoekers de larven na het oogsten tot 7 dagen vasten. Hoek: “Zelfs zonder langdurig vasten waren de niveaus van allergenen in de insecten zo laag dat ze ruim onder de limiet lagen waarbij allergische reacties kunnen optreden.”
Geen risico voor de consument
De onderzoekers concludeerden dat de kans op een allergische reactie door het eten van deze insecten uiterst klein is. Helemaal in de Westerse wereld, waar insecten meestal als ingrediënt in andere producten worden verwerkt, zijn de hoeveelheden allergenen verwaarloosbaar, zegt Hoek.
Bron: Resource