Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut hebben onderzoek gedaan naar de voederaspecten van sorghum voor melkvee. Het onderzoek laat zien dat sorghumsilage qua verteerbaarheid en voederwaarde een uitstekende aanvulling kan zijn op het melkveerantsoen. Sorghumkuil heeft een gunstig effect op de voeropname, en kan daarmee ingezet worden om de smakelijkheid van het rantsoen nog verder te verbeteren.
Voeropname en methaanemissie
De melkproductie nam in de studie echter niet evenredig toe met de voeropname, wat mogelijk gerelateerd kan zijn aan een iets lagere algehele verteerbaarheid, met een lagere energiewaarde tot gevolg. Verder werden geen verschillen in methaanemissies gevonden met snijmais.
Aandacht voor de korrel
Belangrijke leeraspecten uit het onderzoek om de potentie van sorghum als voergewas nog beter te benutten zijn het kiezen van het juiste oogsttijdstip én de juiste manier van kneuzen van de (kleine) korrels om daarmee de melkproductie verder te bevorderen. De resultaten van dit onderzoek dragen bij aan de verbredingsmogelijkheden van voer van eigen bodem in de Nederlandse melkveehouderij.
CVB-bladen
Met de gegevens uit het onderzoek zijn ook twee CVB-bladen over de voederwaarde van sorghumsilage opgesteld.
Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut in samenwerking met Maatschap de Milliano-Meijer, CZAV, DSV Zaden Nederland BV en Dusormil Sorghums. Financiering werd ontvangen van de Topsector Agri & Food, ZuivelNL, de provincie Noord-Brabant en het Melkveefonds.