Ga naar hoofdinhoud

Scholz dient verzoek in voor uitstel EUDR

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft bij de Europese Commissie gepleit voor uitstel van Europese ontbossingswet (EUDR). Deze nieuwe wet zou op 30 december 2024 in werking moet treden. Scholz heeft deze zorgen rechtstreeks geuit aan Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. De bondskanselier benadrukt de noodzaak om openstaande kwesties op te lossen.

Bezorgdheid over impact op handel

Verschillende belanghebbenden hebben hun zorgen geuit over de complexiteit van de regelgeving en de mogelijke impact op de wereldhandel. Onder deze belanghebbenden vallen bijvoorbeeld landbouwministers, leden van het Europees Parlement en internationale handelspartners. Exporterende landen als Brazilië, Indonesië en Maleisië hebben gewaarschuwd dat de EUDR als handelsbarrière kan fungeren. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor kleine boeren en de leveringsketens kan verstoren.

Wereldhandelsorganisatie waarschuwt

Ngozi Okonjo-Iweala, de directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie, heeft de EU aangespoord om de wereldhandelsimplicaties van de EUDR te heroverwegen. Aangezien door de nieuwe wetgeving een handelswaarde van naar schatting 110 miljard euro in gevaar komt.

Vraag om uitstel

COPA/COGECA – gesteund door FEFAC en zo’n 20 andere organisaties binnen de EUDR-waardeketen – bereidt een vervolgbrief voor waarin om uitstel van de EUDR wordt gevraagd. FEFAC heeft bovendien een eerste overzicht gepresenteerd van de mogelijke economische impact van de EUDR op de Europese veehouderij. Dit overzicht werd belicht in een recent artikel van Bloomberg. In dat artikel wordt gewaarschuwd dat de EUDR miljarden euro’s aan kosten kan toevoegen voor de sector en kan leiden tot verstoringen in de leveringsketens.

Grote bezorgdheid

Op 13 september is FEFAC-voorzitter Pedro Cordero ingaan op aanvullende vragen die door Bloomberg zijn gesteld in een video-interview. Daarnaast heeft Alexander Döring van FEFAC gereageerd op specifieke uitdagingen rondom de implementatie van de EUDR voor de Europese diervoederindustrie.

Deze ontwikkelingen geven blijk van de grote bezorgdheid binnen de Europese en mondiale agrarische sector over de gevolgen van de aanstaande regelgeving.

Bron: FEFAC

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie