Ga naar hoofdinhoud

Wageningen ontwikkelt methode voor detectie van microplastics in insecten

Onderzoekers van Wageningen Food Safety Research hebben een nieuwe methode ontwikkeld om microplastics in gekweekte insecten op te sporen. Dit kan een doorbraak betekenen voor de inzet van insecten als duurzame eiwitbron in de voedsel- en veevoerketen. Een eerste test met larven van de zwarte soldatenvlieg toont aan dat nauwelijks plastic deeltjes worden opgenomen.

Overdracht van microplastics naar insecten

Insecten worden gezien als een veelbelovende bron van circulaire en duurzame eiwitten, mede omdat ze gekweekt kunnen worden op reststromen. Deze reststromen kunnen echter sporen van plastics bevatten, wat risico’s oplevert voor de voedselveiligheid. Met de nieuwe methode hopen onderzoekers meer duidelijkheid te scheppen over de mogelijke overdracht van microplastics naar insecten.

Nauwelijks plastic deeltjes

De methode werd getest met larven van de zwarte soldatenvlieg, die gevoed werden met een voedingsbodem waaraan polyethyleen en PET-plastics waren toegevoegd. Na analyse bleek dat de larven nauwelijks tot geen plastic deeltjes hadden opgenomen. Dit resultaat wordt gezien als een eerste stap richting een bredere toepassing van insecten in de voedsel- en veevoerketen.

Nieuwe detectiemethode ontwikkeld

Het detecteren van microplastics in insecten is uitdagend omdat de bestaande methoden, zoals filtering, niet toepasbaar zijn op vaste materie. De onderzoekers ontwikkelden een procedure waarbij de larven eerst vermalen worden, waarna organisch materiaal wordt opgelost met zoutzuur en waterstofperoxide. Het resterende materiaal wordt vervolgens geanalyseerd met een optische microscoop en gepolariseerd licht om eventuele plastic deeltjes te onderscheiden van insectenresten.

Breder onderzoek noodzakelijk

Hoewel de eerste resultaten hoopgevend zijn, is verder onderzoek nodig om te testen hoe andere soorten plastics zich gedragen. Onder de noemer “Veiligheid van verpakkingsmateriaal in insectenvoer” loopt een publiek-privaat-project dat zich ook richt op de overdracht van chemische stoffen uit verpakkingsmateriaal. Als blijkt dat deze overdracht minimaal is, kan dit de tolerantie voor verpakkingsmateriaal in insectenvoer verhogen.

Bron: Wageningen UR

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie