De verantwoordelijkheid voor het Network for Insect Knowledge (NIK) van Regio Foodvalley wordt met ingang van 1 januari 2025 overgenomen door Venik, de brancheorganisatie voor de Nederlandse insectensector. Met deze overdracht krijgt Venik de ruimte om de insectensector verder te laten groeien en nationaal te positioneren. Regio Foodvalley was mede-initiatiefnemer voor de oprichting van het netwerk in 2021 en draagt het nu over aan Venik.
De afgelopen jaren ontwikkelde het NIK zich, mede dankzij de ondersteuning van Regio Foodvalley, tot een essentiële schakel binnen de insectensector. Met name in het toegankelijk maken van informatie en het versterken van netwerken en samenwerkingsverbanden in de insectensector.
Overdracht
“Inmiddels hebben vele ondernemers, beleidsmakers en scholen de weg naar het netwerk weten te vinden. We zijn trots dat wij, samen met provincie Gelderland, aan de wieg hebben gestaan van deze organisatie en het zien groeien tot een organisatie die nationale impact heeft. Dit is het moment om in vol vertrouwen het penvoerderschap over te dragen aan Venik”, zegt Monique Esselbrugge, directeur Regio Foodvalley.
Venik
Venik, de brancheorganisatie voor Nederlandse bedrijven in de insectensector, speelt een centrale rol in de vertegenwoordiging van de sector en heeft een sterke positie als gesprekspartner voor overheden, kennisinstellingen en ketenpartners. De overdracht van de verantwoordelijkheid voor het NIK sluit aan bij de ambitie van Venik om een duurzame, innovatieve en winstgevende sector te realiseren.
Waardevolle kans
Via het NIK wil Venik niet alleen de zichtbaarheid van de sector vergroten, maar ook nieuwe samenwerkingen en innovaties stimuleren die bijdragen aan een sterke sector. “Met het opdrachtnemerschap van het NIK onder onze organisatie krijgen we als Venik een waardevolle kans om onze rol als brancheorganisatie verder uit te breiden”, zegt Janmar Katoele, voorzitter van Venik.
“Door het samenbrengen van lobby en beleid met de praktijkgerichte kennis en het brede netwerk van het NIK, kunnen we de insectensector nog sterker ondersteunen en beter onder de aandacht brengen bij het publiek.”