Ga naar hoofdinhoud

Project rondom versterking van insectensector van start

Het project ‘Versterking van de insectensector door Verspreiding van Kennis uit Insectenonderzoek’ is officieel goedgekeurd. Het zal in oktober van start gaan voor een periode van 2 jaar. Het doel? De Nederlandse insectensector versterken door essentiële kennis te verspreiden onder ondernemers en organisaties in de keten. Het project richt zich op het beantwoorden van cruciale vragen. Bijvoorbeeld rondom verdienmodellen, reststromen, verwerking of vestigingsbeleid.

Het project wordt geleid door Wageningen Livestock Research in samenwerking met GMP+ International, Kip van de Boer, VDL, Venik, Duynie, Smicon, SoylentBlue, Wadudu, Aeres, en NGN met als penvoerder het Network for Insect Knowledge (NIK).

Grote behoefte aan kennis en professionalisering insectensector

De insectensector is wereldwijd in opkomst vanwege de belangrijke rol die insecten kunnen spelen in zowel de humane consumptie als de diervoedersector. Insecten zijn rijk aan eiwitten en essentiële voedingsstoffen en kunnen bijdragen aan de verduurzaming van landbouw- en voedselproductiesystemen. Dankzij de groeiende belangstelling en het potentieel is er een grote behoefte aan kennis en professionalisering binnen deze relatief nieuwe sector.

Cruciale vragen beantwoorden

Het Kennis op Maat (KoM) project richt zich op het beantwoorden van cruciale vragen uit de insectensector, variërend van verdienmodellen en reststromen tot de verwerking van insecten tot producten en het vestigingsbeleid voor insectenkwekers. Kerngroepen en informatieve bijeenkomsten voorzien ondernemers van de laatste inzichten en onderzoeksresultaten.

Het uiteindelijke doel is om meer kennis toegankelijk te maken voor de insectensector, de markt te voorzien van doorgerekende verdienmodellen en de toegang tot geschoolde werknemers te verbeteren.

De volgende kerngroepen worden dit jaar online georganiseerd:

  • Verdienmodellen in de insectensector
  • Verdienmodellen insecten voor humane consumptie, inclusief de verwerking van insectenproducten
  • Veiligheid van nieuwe reststromen en (bij) producten van insecten voor landbouwhuisdieren

Ben je ondernemer en wil je deelnemen aan een kerngroep, dan kan je je inschrijven door een e-mail te sturen naar info@nfik.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie