Ga naar hoofdinhoud

Alternatief voor vlees stuit op belemmeringen

Om vlees te produceren is veel soja en ander eiwithoudend diervoeder nodig. Daarom wordt gezocht naar alternatieve eiwitbronnen zoals algen en insecten, die mensen zelf ook kunnen eten. Maar als bedrijven nieuwe eiwitten ontwikkelen om in winkel te verkopen, ervaren zij hinder van de complexe en ondoorzichtige procedures binnen de Novel Food Verordening.

Belemmeringen

Ook is het niet vanzelfsprekend dat consumenten deze nieuwe eiwitten kopen, en producenten deze verwerken in hun producten. Er zijn mogelijkheden om dit te verbeteren. Dit concludeert Wageningen UR in een onderzoek onder bedrijven en publieke en juridische organisaties naar belemmeringen voor het ontwikkelen van nieuwe eiwitten en de oplossingen daarvoor.

Ondoorzichtig

Bedrijven ervaren hinder van ondoorzichtige criteria en procedures binnen de Claim Verordening. Er ontbreekt specifieke wet- en regelgeving voor insecten en zelfs de wetgever kan niet aangeven of insecten vallen onder de autorisatieprocedure voor markttoelating als ‘novel food’. Subsidies sluiten onvoldoende aan bij de behoefte van bedrijven en specifiek van het MKB. Daarnaast zijn de kosten hoog van het opschalen van een proef naar een commerciële productie.

Afstemming

Bedrijfsleven én overheid kunnen deze belemmeringen wegnemen door een betere onderlinge afstemming. Zij kunnen bij de EU aandringen op het verduidelijken van de eisen en criteria voor markttoelating en de harmonisatie van definities en procedures in de Novel Food Verordening agenderen. Ook kunnen zij bij consumenten en producenten de positieve aspecten van nieuwe eiwitten benadrukken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie