Ga naar hoofdinhoud

Algen veelbelovend als veevoeding

Algen bevatten veel eiwitten, zorgen voor meer omega 3 in ei en melk en er zijn aanwijzingen dat jongvee er beter door groeit. Het onderzoek hiernaar is in volle gang. Wageningen UR analyseerde samen met Nevedi en Natuur en Milieu publicaties en ontwikkelde de algenkansenkaart en een bijbehorend rapport. Daarin staat duidelijk welke mogelijkheden algen hebben voor diervoeders.

Voordelen

Uit onderzoeken blijkt dat het als veevoeding zorgt voor een betere kwaliteit ei, melk en mogelijk vlees en dat onder meer biggen, vleeskuikens en lammeren er beter door groeien. “Bovendien bevatten algen eiwitten en daarom zijn ze een interessant alternatief voor bijvoorbeeld soja, dat vaak ver weg uit Zuid-Amerika komt. Het is mogelijk om algen te produceren in Nederland, maar ze zijn nu nog te duur om te concurreren met soja”, zegt algenexpert Rommie van der Weide van Wageningen UR.

Algenkansenkaart

Onderzoekers van Wageningen UR ontwikkelden een algenkansenkaart die duidelijk toont welke mogelijkheden er zijn voor micro-algen als grondstofstroom voor diervoeders. Zowel de voor- als de nadelen worden benoemd. De positieve werking van algen moet nog beter worden aangetoond, bijvoorbeeld op de gezondheid van jonge dieren. “Dat kan door testen op grotere schaal uit te voeren. Ook is het belangrijk dat in Nederland de voederwaarde van algen als diervoedergrondstof wordt vastgesteld”, aldus van der Weide.

Algen voor likstenen en voedingssupplementen

Momenteel wordt daarom nog meer onderzoek gedaan. Wageningen UR werkt met melkveebedrijf en algenkweker Kelstein en Algae Food & Fuel aan een proef in Hallum. Daar produceren ze algen in fotobioreactoren en open vijvers en maken ze voor zover mogelijk gebruik van reststromen van een biogasinstallatie. De gekweekte algen worden gebruikt in veevoeding, likstenen en een voedingssupplement voor paarden.

Raffinage

Ook bij ACRRES van Wageningen UR in Lelystad worden op verschillende manieren algen gekweekt. Van der Weide: “Het is slim om restwarmte, CO2 en zo mogelijk digestaat van een biovergister te gebruiken om algen te kweken. We onderzoeken hoe dat het beste kan.” Op deze locatie staat ook een mobiele algenraffinage die algen in onderdelen kan splitsen. Dit is een samenwerking met Algae Food & Fuel en kennisinstelling TNO. Daarnaast loopt er een case study bij een bedrijf in Uddel om algen en eendenkroos te gebruiken als voer.

Praktijkproeven

Wageningen UR werkt graag samen met producenten van veevoeding en agrariërs in een publiek private samenwerking. “Zodat we nog beter aantonen waar de werkzaamheid van algen in zit. Bijvoorbeeld tijdens een praktijkproef of door in een laboratorium te testen welke algensoort een goede immuniteitbevorderende werking heeft”, licht van der Weide toe. “We kijken naar vragen zoals: wanneer hebben algen de meeste meerwaarde en hoe kan je ze het beste telen? Als we het bijmengen naast standaard voer of als we een deel van de gangbare eiwitten vervangen door algen? Door dit onderzoek weten we steeds beter hoe goed algen inzetbaar zijn.”

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie