Ga naar hoofdinhoud

Opbrengstprognoses Europese gewassen dalen

De opbrengstprognoses voor bijna alle Europese gewassen zijn naar beneden bijgesteld. De oorzaak? Uitzonderlijk warme omstandigheden in het zuiden en buitensporige regenval in het noorden. Dat meldt de augustusuitgave van het JRC MARS Bulletin Crop Monitoring in Europe.

Ernstige gevolgen van warme omstandigheden voor zomeroogst in het zuiden
202408Gewasopbrengsttabel

Warm weer in het zuiden beïnvloedt opbrengstprognoses

De neerwaartse bijstelling van de opbrengstprognose voor zomergewassen (met name van maïs en zonnebloemen) is voornamelijk te wijten aan uitzonderlijk hoge temperaturen in het grootste deel van Zuid-, Zuid-Centraal- en Oost-Europa.

Vooral in de regio’s waar warme omstandigheden samenvielen met beperkte beschikbaarheid van water is de invloed op de gewasopbrengst groot. Dit was bijvoorbeeld het geval in Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Griekenland.

Veel regenval in noorden

De slechte prestaties van wintergranen (met name tarwe en wintergerst) zijn grotendeels te wijten aan extreem natte omstandigheden die grote delen van West- en Noord-Europa troffen. Vooral de Baltische landen werden getroffen, daar resulteerde extreme regenval in legering en verminderde graankwaliteit. De tot nu toe positieve opbrengstverwachtingen daalden daardoor aanzienlijk.

Frequente regenval belemmerde ook de oogst in Noord-Frankrijk, de Benelux-landen en Noordwest-Duitsland, waar wintergewassen al waren beïnvloed door extreem natte omstandigheden gedurende het grootste deel van het seizoen.

Bron: Joint Research Centre EU

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie