Het EP wil een eenvoudiger proces voor NGT-planten (nieuwe genomische technieken) die gelijkwaardig zijn aan traditionele planten. Maar strengere regels voor andere planten. Het voorstel hiervoor werd op 7 februari goedgekeurd met 307 stemmen vóór, 263 tegen en bij 41 onthoudingen. De volgende stap is het onderhandelen met de EU-landen over de definitieve versie van de wet rondom nieuwe genomische technieken. Dat zijn technieken waarmee het genetisch materiaal van een organisme wordt gewijzigd.
Duurzamer en veerkrachtiger voedselsysteem
Het doel is verbeterde plantenrassen te ontwikkelen die klimaatbestendig en tegen plagen bestand zijn, hogere opbrengsten opleveren, en waarvoor minder meststoffen en pesticiden nodig zijn. Dit moet helpen het voedselsysteem duurzamer en veerkrachtiger te maken.
NGT 1- en 2-planten
Momenteel moeten planten die via NGT’s worden verkregen aan dezelfde regels voldoen als genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). De EP-leden zijn het eens met het voorstel van de Commissie om twee verschillende categorieën en twee soorten regels voor NGT-planten te onderscheiden.
NGT-planten die als gelijkwaardig aan traditionele planten worden beschouwd (NGT 1-planten) zouden worden vrijgesteld van de voorschriften van de ggo-wetgeving, terwijl andere NGT-planten (NGT 2-planten) nog steeds aan strengere eisen zouden moeten voldoen. De Europarlementariërs willen de verplichte etikettering van producten uit zowel NGT 1- als NGT 2-planten behouden.
Geen NGT-planten in biologische productie
De EP-leden gaan er ook mee akkoord om alle NGT-planten te blijven verbieden in de biologische productie, aangezien nog verder moet worden onderzocht of ze daarvoor wel geschikt zijn. Ze willen ook dat de Commissie zeven jaar na de inwerkingtreding van de nieuwe regels verslag uitbrengt over wat consumenten en producenten van de nieuwe technieken vinden.
NGT 1-planten
De EP-leden willen aanpassingen wat betreft het aantal en de omvang van de wijzigingen die nodig zijn om NGT-planten als gelijkwaardig aan traditionele planten te beschouwen. Om transparantie te verzekeren moet er een online openbaar toegankelijke lijst met alle NGT 1-planten komen, vinden de EP-leden.
NGT 2-planten
De EP-leden zijn overeengekomen om de meeste eisen van de ggo-wetgeving, die tot de strengste ter wereld behoren, te handhaven voor NGT 2-planten. Denk daarbij aan de vergunningsprocedure.
Om het gebruik van NGT 2-planten te stimuleren, zijn de EP-leden het eens geworden over een snellere risicobeoordelingsprocedure voor NGT 2-planten die naar verwachting zullen bijdragen tot een duurzamer agrovoedingssysteem. Wel benadrukken ze dat het zogenoemde voorzorgsbeginsel moet worden gerespecteerd.
Verbod op alle octrooien
De EP-leden willen een volledig verbod op octrooien voor NGT-planten, plantaardig NGT-materiaal, delen daarvan, genetische NGT-informatie en de daarin vervatte proceskenmerken. Het doel is om juridische onzekerheden, hogere kosten en nieuwe afhankelijkheden voor boeren en kwekers te voorkomen. Ook vragen de leden om uiterlijk in juni 2025 met een verslag te komen over het effect van octrooien op de toegang van kwekers en landbouwers tot gevarieerd plantaardig teeltmateriaal. Verder pleiten ze voor een wetgevingsvoorstel om de EU-regels over intellectuele-eigendomsrechten op basis van dat verslag aan te passen.
Voedselzekerheid vergroten en landbouwproductie vergroenen
Na de stemming zei rapporteur Jessica Polfjärd (EVP, SE): “NGT’s zijn van cruciaal belang om de voedselzekerheid in Europa te vergroten en onze landbouwproductie te vergroenen. De nieuwe regels zullen het mogelijk maken om verbeterde plantenrassen te ontwikkelen die klimaatbestendig zijn, zorgen voor hogere opbrengsten, en waarvoor minder meststoffen en pesticiden nodig zijn. Ik hoop dat de EU-landen hun standpunt snel zullen innemen, zodat we de nieuwe regels vóór de Europese verkiezingen kunnen vaststellen en de landbouwers de instrumenten kunnen geven die ze nodig hebben voor de groene transitie.”
Voedselveiligheid onderzocht
De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid heeft mogelijke veiligheidsproblemen onderzocht bij NGT’s. Meerdere NGT-producten worden al buiten de EU op de markt aangeboden of zullen daar binnenkort beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan bananen die niet bruin worden, die in de Filipijnen worden aangeboden en voedselverspilling en CO2-emissies kunnen verminderen.