In juli startte de Biowinkelvereniging een petitie om te voorkomen dat met de komst van de nieuwe Europese wet voor de regulering van ‘nieuwe genomische technieken’ (NGT’s) het gebruik ervan onzichtbaar wordt. Door de nieuwe regels hoeft een etiket niet te vermelden of een product tot stand is gekomen door middel van nieuwe technieken zoals CrisprCas. Consument hebben daardoor geen weet van hoe een product tot stand is gekomen.
Om die reden maken veel partijen, waaronder het onderzoek Rathenau-Instituut, zich zorgen om het verlies van keuzevrijheid voor gentechvrije voeding voor zowel burgers (voedsel) en boeren (zaadgoed).
Verplichte etikettering
Om dit te voorkomen wil biologische sector verplichte etikettering tot in het schap en willen ze vóór dat de Europese Commissie de technieken vrijgeeft dat het Europees Octrooibureau patenten op natuurlijke eigenschappen onmogelijk maakt. Daarnaast moeten er heldere afspraken komen die biologische boeren beschermen tegen de risico’s van kruisbesmetting met NGT-gewassen. De Biowinkelvereniging startte daarom een petitie. Op 3 oktober nam de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst van de petitie ‘houd ons voedsel gentechvrij’.
Geloofwaardigheid biologische producten ondermijnd
“Een van de kernprincipes van biologische landbouw is de uitsluiting van GMO’s. Dit principe is in de Europese wetgeving vastgelegd. Het is essentieel voor biologische boeren, handel- en verwerkingsbedrijven, winkels en burgers die bewust kiezen voor biologische producten. Indien de Nederlandse regering op de voorgestelde manier de deur openzet voor nieuwe genomische technieken, zou dat de geloofwaardigheid en het vertrouwen in biologische producten ernstig ondermijnen”, aldus Michaël Wilde, directeur Bionext.
De petitie haalde ruim 45.000 handtekeningen op en wordt ondersteund door onder andere Bionext, Caring Farmers, Greenpeace, Stichting Demeter, Demeter International, Groenboerenplan, Stichting Zaadgoed en Stichting Warmonderhof.