FEFAC, FEDIOL, Copa Cogeca en 17 andere organisaties in de agrovoedingswaardeketen hebben een brief aan de Europese Commissie gestuurd over het wetsvoorstel rondom nieuwe genomische technieken (ngt’s). De organisaties vinden dat het nieuwe wetsvoorstel ngt-planten en -zaden op dezelfde manier moet behandelen als planten en zaden die op conventionele manieren zijn verkregen.
Geen etiketteringsverplichtingen
Dit betekent dat er geen specifieke etiketteringsverplichtingen moeten worden opgelegd, terwijl afzonderlijke maatregelen de integriteit van de biologische sector moeten waarborgen. Lees hier de ondertekende brief over ngt’s .
Nieuw beleid
De Europese Commissie werkt aan nieuw beleid voor voedselgewassen die verkregen zijn met behulp van ngt’s. Dit beleid zal ook gelden voor de levensmiddelen en diervoeders die met deze gewassen zijn gemaakt.
Nieuwe genomische technieken (ngt’s) zijn gentechnieken waarmee het dna van een organisme kan worden veranderd. Ze zijn ontwikkeld na 2001 toen de EU-richtlijn voor genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) werd aangenomen. Momenteel vallen ngt-voedselgewassen onder deze Europese ggo-wetgeving, maar hierin komt wellicht verandering.
Twee beleidsopties voor de EU domineren het debat over het gebruik van ngt’s in de plantenveredeling. De ene optie is om ngt-gewassen vrij te stellen van de ggo-richtlijn als er geen vreemd dna in het eindproduct aanwezig is. De andere optie is handhaving van de ggo-richtlijn voor ngt-gewassen. Beide opties hebben maatschappelijke consequenties en uitdagingen.
Bron: FEFAC en Rathenau Instituut