Arvesta gaat een ‘ultramoderne’ eiwitinstallatie bouwen voor de productie van hoogwaardige eiwitconcentraten. Voor zowel dierlijke als voor humane consumptie. Hiermee wil Arvesta een duurzame lokale eiwitproductie versnellen en het rendement van lokale boeren versterken. De installatie gaat de eiwitconcentraten namelijk produceren uit lokale grondstoffen: erwten.
Zadenfabriek omgebouwd tot eiwitinstallatie
De eiwitinstallatie komt in de voormalige zadenfabriek in Mettet. “Er komt heel wat kijken bij de installatie van deze eiwitinstallatie. Eerst moest de oorspronkelijke zadenfabriek helemaal omgebouwd worden zodat de nieuwe installatie kan worden geplaatst. De eerste onderdelen van de eiwitinstallatie zijn intussen aangekomen. We verwachten de installatie nog dit najaar volledig ‘up and running’ te hebben“, aldus Simon Eyers, Arvesta Director Seeds & Vegetable Protein Concentrates.
Vezels en zetmeel in veevoer
Concreet zal deze installatie eiwitconcentraat uit lokale grondstoffen kunnen produceren voor dierlijke en humane consumptie. Dit is een volledig circulair proces: niets gaat verloren. De vezels van de erwten worden verwerkt in veevoeder. Het zetmeel wordt eveneens gebruikt in veevoederproducten. Terwijl het geëxtraheerde eiwit zelf voor zowel dierlijke voeders als humane voedingsmiddelen (waaronder pasta, brood en vegetarische producten) ingezet kan worden.
Bijdragen aan duurzame eiwitproductie
“Waarom we dit doen? We willen mee bijdragen aan een veelbelovende toekomst waarin een duurzame eiwitproductie centraal staat. Deze innovatieve eiwitinstallatie heeft heel wat ecologische en economische voordelen. Zo zal onze nieuwe productielijn bijvoorbeeld volledig geautomatiseerd en zeer efficiënt zijn met minimaal watergebruik en zonder chemische afvalstoffen”, aldus Simon Eyers.
Lokale erwtenproductie stimuleren
“We willen een lokale erwtenproductie stimuleren. Erwten zijn de grondstof waarmee de nieuwe installatie in Mettet eiwitconcentraten produceert. Erwten zijn een uitstekend alternatief voor geïmporteerde soja in voedsel en voeders. Tegelijk kunnen we de lokale boeren die deze erwten produceren een betere prijs geven. Dat is goed nieuws voor de planeet en voor de boer”, besluit Simon Eyers.
Bron: Arvesta