Het aandeel duurzame palmolie in de Nederlandse diervoederindustrie is vorig jaar gestegen naar 88%, wat overeenkomt met ruim 75.000 ton duurzame palmolie. In 2022 bedroeg het aandeel duurzame palmolie in de Nederlandse diervoederindustrie 78%. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de Nederlandse Alliantie voor Duurzame Palmolie (DASPO).
De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie verwerkte vorig jaar in totaal ongeveer 415.000 ton palmolie in producten bestemd voor zowel de binnenlandse als buitenlandse markt. Dit is een toename van ongeveer 87.000 ton ten opzichte van 2022. Van de in Nederland verwerkte palmolie in voedingsproducten was 84,5% duurzaam.
![](https://www.demolenaar.nl/wp-content/uploads/2024/11/Schermafbeelding-2024-11-22-104712-1024x489.jpg)
Duurzaamheidskeurmerk palmolie
De jaarlijkse rapportage van DASPO richt zich op het gebruik van gecertificeerde duurzame palmolie in de Nederlandse voedingsmiddelen- en diervoederindustrie, conform de principes en criteria van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) of gelijkwaardige standaarden. De gegevens in het rapport zijn gebaseerd op leveringen van raffinaderijen en hebben betrekking op zowel de binnenlandse markt als exportmarkten.
Doelstelling
DASPO streeft naar een verdere stijging van het gebruik van duurzame palmolie in Nederland. Consumenten kunnen hieraan bijdragen door producten te kopen die duurzame palmolie bevatten, te herkennen aan het RSPO-keurmerk. Dit keurmerk is onlangs door Milieu Centraal, na onderzoek van 300 keurmerken, uitgeroepen tot een van de 12 topkeurmerken binnen de voedingsmiddelenindustrie.
Het RSPO-keurmerk stelt strenge eisen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en sociale omstandigheden en staat bekend om zijn transparantie en betrouwbaarheid. Door te kiezen voor producten met dit keurmerk dragen consumenten bij aan een duurzamere voedselketen.