Ga naar hoofdinhoud

Wereldwijde voerproductie stabiel

geperste diervoeding

De wereldwijde voerproductie bleef in 2022 stabiel op 1,266 miljard metrische ton (BMT), een daling van minder dan een half procent (0,42%) ten opzichte van de schattingen voor 2021. Het jaarlijkse onderzoek, omvat gegevens uit 142 landen en meer dan 28.000 voerfabrieken.

Europa had te maken met meerdere uitdagingen: ziektes, droogte, gevolgen van de inval van Oekraïne, naast de gevolgen van de coronapandemie. Dit heeft gezorgd voor uitdagingen in de toeleveringsketen en heeft de acceptatie van nieuwe technologie en ecologische duurzaamheidspraktijken versneld.

Top 10

De top 10 voerproducerende landen van het afgelopen jaar waren China (260.739 miljoen metrische ton), de VS (240.403 MMT), Brazilië (81.948 MMT), India (43.360 MMT), Mexico (40.138 MMT), Rusland ( 34.147 MMT), Spanje (31.234 MMT), Vietnam (26.720 MMT), Argentinië (25.736 MMT) en Duitsland (24.396 MMT). Samen produceerden de top 10 landen 64% van de wereldwijde voerproductie en de helft van de wereldwijde voerconsumptie is geconcentreerd in vier landen: China, de VS, Brazilië en India.

Vietnam maakte in 2022 een groot herstel door in termen van voertonnage en betrad de top 10 vóór Argentinië en Duitsland en verdrong Turkije, dat een lager voertonnage rapporteerde. Rusland haalde Spanje in, waar de voerproductie aanzienlijk afnam.


Belangrijkste observaties uit het onderzoek:

  • De voerproductie steeg in verschillende regio’s, waaronder Latijns-Amerika (1,6%), Noord-Amerika (0,88%) en Oceanië (0,32%), terwijl de productie in Europa daalde met 4,67%, in Afrika met 3,86% en de regio Azië-Pacific daalde ook met 0,51% .
  • Wereldwijd werden er stijgingen in tonnage voer gerapporteerd in de sectoren aquacultuur, vleeskuikens, leghennen en huisdieren, terwijl dalingen werden gerapporteerd in de rundvee-, melkvee- en varkenssectoren.
  • Hoewel de voerproductie licht terugliep, blijft China het grootste voerproducerende land ter wereld, gevolgd door de Verenigde Staten en Brazilië.

Belangrijke observaties per diersoort:

  • De pluimveesector kende een stijging van de voerproductie voor zowel leghennen als vleeskuikens.
    Vogelgriep, andere ziekten en de hoge grondstofkosten troffen de leghennensector in veel delen van de wereld, vooral in Azië, Europa en Afrika. Aan de andere kant werd de groei in de sector gestimuleerd door grotere uitdagingen in andere sectoren die leidden tot een grotere vraag naar eieren. In totaal steeg de voerproductie in de leghennensector met 0,31%.
  • Hoewel het totale tonnage in de vleeskuikensector met 1,27% toenam, waren er aanzienlijke verschillen van land tot land. Over het algemeen werd de groei van de voerproductie in de vleeskuikensector voornamelijk gerapporteerd vanuit het Midden-Oosten, Noord-Amerika en Latijns-Amerika.
  • De productie van varkensvoer daalde wereldwijd in 2022 met bijna 3%. AVP en hoge voerprijzen drukten de varkensproductie in veel landen. In Vietnam, China, Zuid-Afrika, Brazilië en Mexico zorgden betere varkensvleesprijzen en andere marktomstandigheden echter voor groei in de sector.
  • Het tonnage melkvoer daalde met 1,32%, voornamelijk als gevolg van de hoge voerkosten in combinatie met de lage melkprijzen, waardoor veehouders hun aantal koeien verminderden en/of meer vertrouwden op niet-commerciële voerbronnen. Enkele uitzonderingen waren Ierland, waar boeren door droogte meer afhankelijk waren van commercieel voer, en Nieuw-Zeeland, waar de melkprijzen hoger waren.
  • De productie van rundvleesvoer daalde lichtjes met 0,34% wereldwijd. In Europa zette de neerwaartse trend zich voort, maar in bijna alle andere regio’s waren er stijgingen. In Australië was de vermindering van het tonnage voer het resultaat van een overvloed aan gras en geen weerspiegeling van eventuele veranderingen in de vraag naar rundvlees.
  • De aquacultuursector kende een totale wereldwijde groei van de voerproductie van 2,7%. De Top 5 aquacultuurvoerlanden zijn China, Vietnam, India, Noorwegen en Indonesië. Aanzienlijke stijgingen werden gemeld in China, Brazilië, Ecuador, de Filippijnen en de VS. De voerproductie voor aquacultuur was een van de weinige sectoren die groei zag in Europa.
  • De productie van petfood kende de hoogste stijging van de sectoren, met een wereldwijde gemiddelde productiestijging van 7,25%. Deze aanzienlijke stijging is grotendeels te danken aan de toename van het bezit van huisdieren tijdens de COVID-19-pandemie. Noord-Amerika en Europa blijven de belangrijkste producerende regio’s voor huisdiervoer.

Opmerkelijke regionale resultaten:

  • Noord-Amerika rapporteerde een stijging van 0,88% (2.272 MMT) en de VS bleef het op één na grootste voerproducerende land ter wereld, achter China. Groei werd gerapporteerd in de vleeskuiken-, rund- en petfoodsectoren.
  • Latijns-Amerika kende een groei van 1,6% (3.066 MMT), en Brazilië bleef de leider in voerproductie voor de regio en stond wereldwijd op de derde plaats. Het grootste deel van de groei werd gerapporteerd door Mexico, Brazilië en Chili.
  • Europa zag de grootste daling van de voerproductie van 4,67% (-12.882 MMT) in zijn voerproductie als gevolg van onder meer de invasie in Oekraïne en de verspreiding van dierziekten, zoals Afrikaanse varkenspest (ASF) en vogelgriep (AI).
  • Azië-Pacific bleef gelijk aangezien de gerapporteerde dalingen in China, Pakistan, Thailand en Maleisië werden gecompenseerd door stijgingen in Vietnam, de Filippijnen, Mongolië en Zuid-Korea. De regio is de thuisbasis van verschillende van de top 10 voerproducerende landen, waaronder China, India en Vietnam.
  • Afrika kende een daling van 3,86% in voertonnage (-1.718 MMT), voornamelijk door verminderingen gerapporteerd in Egypte, Marokko, Kenia en Nigeria. Zuid-Afrika zag daarentegen een stijging van ruim 2% en ook Namibië rapporteerde in 2022 een hoger voertonnage.
  • De regio Midden-Oosten is aanzienlijk gestegen met 24,7% (6.301 MMT), als gevolg van nauwkeurigere rapportage en inspanningen van de Saoedi-Arabische regering om de vleeskuikenproductie te verhogen als onderdeel van haar Vision 2030-plan.
  • Oceanië was vlak, met een kleine daling gerapporteerd door Australië die werd gecompenseerd door een lichte stijging gerapporteerd door Nieuw-Zeeland.

Ga voor meer gegevens en inzichten uit de Alltech Agri-Food Outlook 2023, inclusief een interactieve wereldkaart, naar alltech.com/agri-food-outlook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie