De uitslagen van de eerste zomerkuilen die Eurofins Agro Testing Wageningen dit jaar heeft geanalyseerd, laten vooral een laag eiwitgehalte (gemiddeld 136 g/kg) en een hoog suikergehalte (gemiddeld 114 g/kg) zien. Deze combinatie resulteert in een lage DVE-waarde (gemiddeld 58 g/kg) en OEB-waarde (gemiddeld 15 g/kg). Dat meldt Eurofins Agro.
Deze gemiddelden zijn het resultaat van de kuilanalyses van de vroege zomerkuilen die vooral gemaakt zijn in de tweede helft van juni (week 25 en 26). Deze resultaten komen grotendeels overeen met de gemiddelde resultaten van de vers gras analyses van dit jaar.
Terwijl het gras in het vroege voorjaar juist een hoog eiwitgehalte en een laag suikergehalte liet zien, zien we vanaf week 23 juist het omgekeerde met een lager eiwitgehalte en een hoog suikergehalte (zie figuur 1 en 2). Door dit lage eiwitgehalte heeft een redelijk aandeel van de vroege zomerkuilen zelfs een negatieve OEB-waarde.

Minder bemest en veel regen
Een deel van de verklaring kan zijn dat er door de extreem natte omstandigheden dit jaar minder bemest is dan voorgaande jaren en niet op het juiste moment. Bovendien zal een deel van de nutriënten door de vele regen zijn uitgespoeld. Het gras heeft dus minder nutriënten kunnen opnemen.
De vers gras resultaten van juli en augustus laten weer een stijgend eiwitgehalte en een dalend suikergehalte zien. De verwachting is dan ook dat deze trend terug te vinden zal zijn in de latere zomerkuilen die in juli en augustus zijn gemaakt.
