Ga naar hoofdinhoud

Wageningen onderzoekt vroege gedragsveranderingen hittestress bij vleeskuikens

Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt of hittestress al in een vroeg stadium (automatisch) kan worden gedetecteerd aan de hand van veranderingen in het gedrag van de vleeskuikens. Ook onderzoeken ze welke managementstrategieën kunnen helpen om de negatieve gevolgen van hittestress zoveel mogelijk te verminderen.

Hittestress in vleeskuikens

Vleeskuikens kunnen bij hogere temperaturen een toename laten zien in hoeveel water ze drinken. Hun activiteit en voeropname nemen af. Ook gaan vleeskuikens, wanneer het te warm is, meer met hun vleugels gespreid zitten en zwaarder ademen. Deze veranderingen zullen eerder te zien zijn dan een daling in productie of een hogere sterfte, wat de uiteindelijke gevolgen kunnen zijn als hittestress langer voortduurt.

Vroege detectie van gedragsveranderingen

Omdat veranderingen in gedrag wellicht de eerste indicatie zijn van hittestress in vleeskuikens, kan automatische detectie van gedrag mogelijk helpen bij het vroeg ingrijpen bij hittestress. In het eerste deel van het onderzoek is gekeken naar de activiteit van een kleine groep vleeskuikens tijdens een hittegolf in Nederland. Hieruit kwam naar voren dat de activiteitspatronen van de kuikens lijken te veranderen bij hoge temperaturen. Bij hogere temperaturen was te zien dat de dieren minder actief werden gedurende de lichtperiode overdag, maar dat de activiteit gedurende de donkerperiodes ’s nachts juist toenam. Mogelijk hangt dit samen met het feit dat het ’s nachts vaak relatief koel is.

Vervolgonderzoek

In het vervolg van dit project wordt gekeken naar andere mogelijke indicatoren van hittestress in vleeskuikens die ook automatisch kunnen worden gedetecteerd met sensortechnologieën. Ook willen we in dit deel van het onderzoek meer inzicht verkrijgen in mogelijke manieren waarop het management kan worden aangepast in de praktijk om hittestress te verminderen. Wij zullen daarom aan het begin van dit najaar één of meerdere discussiebijeenkomsten met ervaringsdeskundigen organiseren.

Bron: Wageningen UR

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie