Ga naar hoofdinhoud

Verse kruiden in dieet koeien verlaagt methaanuitstoot

Het gebruik van specifieke verse graslandkruiden in het dieet van koeien kan zorgen voor 30% minder methaanuitstoot. Ook heeft het een gunstig effect op de vetzuursamenstelling van melk. Dat blijkt uit onderzoek binnen het project BioDiverseMelk. Het project laat veelbelovende resultaten zien die kunnen bijdragen aan het bevorderen van duurzame landbouwpraktijken.

Het project BioDiverseMelk heeft als doel de effecten van graslandkruiden op de melksamenstelling, methaan- en stikstofemissie te onderzoeken. Dit project biedt melkveehouders wetenschappelijk onderbouwde handvatten om zuivelproducten te produceren die bijdragen aan verduurzaming van de landbouw.

Het project is een samenwerking tussen HVHL, Wageningen Universiteit & Research (WUR), FrieslandCampina en Limagrain.

Methaanemissieproeven: veelbelovende resultaten

Belangrijk onderdeel van het project zijn de methaanemissieproeven op de Dairy Campus van WUR in Leeuwarden. Hier is het effect van verse kruiden zoals cichorei, smalle weegbree en rode klaver in het rantsoen van melkkoeien onderzocht. Voeren van verse cichorei leidde tot een significante vermindering van 30% in methaanuitstoot ten opzichte van vers gras, mogelijk door een snelle verteerbaarheid en/of de aanwezigheid van bioactieve componenten zoals tannines in de cichorei. Proeven met smalle weegbree lieten ook een reductie zien, maar het effect was minder sterk dan voor cichorei. De resultaten van rode klaver en de effecten op stikstofemissie worden nog geanalyseerd.

Effecten kruiden op melksamenstelling

Het voeren van de kruiden had niet alleen effect op de methaanreductie, de onderzoekers zagen ook een verandering in de melksamenstelling. Zo was er een significant hoger aandeel aan meervoudige onverzadigde vetzuren in de melk van koeien die verse cichorei of verse smalle weegbree gevoerd kregen in vergelijking tot koeien die vers gras kregen. Deze meervoudige onverzadigde vetzuren worden vaak beschouwd als gezonde vetzuren.

Wat betekenen deze resultaten voor de melkveehouders?

Tijdens de proeven met cichorei en smalle weegbree kregen koeien 100% vers gemaaid kruid of gras, met aanvullend 4 kg krachtvoer. Dit bewees dat specifiek deze kruiden emissies verlagen, maar in de praktijk zal geen 100% vers kruid worden gevoerd. De volgende stap is te onderzoeken welke emissies worden behaald bij praktisch inpasbare hoeveelheden kruiden in het grasland. Ook wordt het effect van kruidencombinaties onderzocht.

De eerste resultaten zijn beschreven in het vakblad Veeteelt, en worden nu verder uitgewerkt in een wetenschappelijk artikel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie