Klimaatverandering zorgt ervoor dat problemen met mycotoxinen in het teeltseizoen toenemen: “Bij een hogere temperatuur en luchtvochtigheid neemt het risico op schimmelgroei en mycotoxinevorming toe. Dat zien we al terug in hogere DON-besmettingen in granen in de Verenigde Staten”, aldus Swamy Haladi van Selko. Selko gaf in een webinar een overzicht van de wereldwijde mycotoxinebesmettingen over 2022, op basis van meer dan 50.000 analyses van grondstoffen en volledige voeders in 42 landen.
Verschillende mycotoxinen
Besmettingen met T2/HT2, AFLA en ZEA werden gevonden in ongeveer twee derde van alle monsters; ongeveer de helft was besmet met DON of FUM en een derde met OCHRA. De gevonden mycotoxinegehalten waren het hoogst voor DON en FUM.
Latijns- en Noord-Amerika koplopers
“Aflatoxine was de belangrijkste contaminant in Azië en fumonisine treffen we veel aan in Latijns Amerika”, vertelt Haladi. Noord-Amerika is koploper in de andere mycotoxinen en importerende landen moeten dus alert zijn op mycotoxinen in Noord-Amerikaanse granen, waarschuwt Haladi. “In het laatste kwartaal van 2022 zien we een toename in T2/HT2- en FUM-besmettingen en dat is een aandachtspunt voor de eerste helft van 2023, als de besmette partijen op de markt komen voor verwerking in diervoeders.”
Risico’s en maatregelen
“Het is belangrijk om data over mycotoxinebesmettingen te inventariseren en te delen met belanghebbenden”, zegt Pedro Caramona van Selko. “Inzicht in de mycotoxinen in diervoedergrondstoffen maakt het mogelijk om risico’s in te schatten en waar nodig maatregelen te nemen.” In het monitoringsprogramma van Nutreco worden wereldwijd data verzameld, waarmee (regionale) trends in risico’s – mede in het kader van klimaatverandering – in beeld komen.