Ga naar hoofdinhoud

Europese mengvoerproductie met 5 miljoen ton gedaald

De Europese mengvoerproductie is in 2022 met meer dan 5 miljoen ton gedaald ten opzichte van 2021. De belangrijkste factoren voor 2023 worden: vogelgriep, economische onzekerheid en beleidsmaatregelen inzake duurzaamheid en dierwelzijn.

Daling bij alle diersoorten

De EU-productie van mengvoeders (EU27) voor landbouwhuisdieren wordt in 2022 geschat op
148,9 miljoen ton, een daling van 3,8 % ten opzichte van 2021, volgens gegevens van FEFAC-leden. De productie daalde bij alle diersoorten, maar sterker voor de varkenssector (-6,7 %) en de pluimveesector (-3,2 %), voornamelijk als gevolg van dierziekten.

Impact oorlog

De Russische invasie van Oekraïne en de daarmee samenhangende energiecrisis in de EU hebben een grote impact gehad op de economie en inflatie in de EU. Dit heeft geleid tot een verminderde vraag naar dierlijke producten.

Alleen Oostenrijk, Finland, Ierland, Polen en Slowakije erin slaagden hun voerproductie iets te verhogen/stabiliseren. Terwijl het milieu- en dierwelzijnsbeleid in België, Duitsland en Nederland druk bleef uitoefenen om de veestapel te verminderen.

Varkenssector zwaarst getroffen

De varkenssector werd het zwaarst getroffen. De voerproductie daalde met 3 ton vergeleken met 2021. In dat jaar maakte veel lidstaten al een daling van meer dan 5 % door. In sommige landen sloten vooral kleine boerderijen hun bedrijf vanwege de verslechterende economische situatie en winstgevendheid. 

Varkensvleesexporterende landen verminderden hun productie, terwijl China blijft herstellen van Afrikaanse varkenspest en minder varkensvlees importeerde. Varkenspest bleef een rol spelen in bepaalde landen, zoals Duitsland en Roemenië, en beïnvloedde de winstgevendheid van varkenshouderijen.

Puimveevoer getroffen door vogelgriep

De productie van pluimveevoer daalde in 2022 met bijna 2 miljoen ton, voornamelijk doordat verschillende landen zwaar werden getroffen door vogelgriep en hun pluimveeproductie verminderden. Ook leidden de hoge kosten energiekosten tijdens de winter tot de situatie dat sommige boerderijen cycli oversloegen, wat invloed heeft op de vraag naar voer.

Rundveevoeding vrij stabiel

De rundveevoerproductie daalde licht met 0,5 miljoen ton in vergelijking met 2021. In 2021 leidde ernstige droogte tot een grotere vraag naar melkveevoer, waardoor de vraag naar mengvoer toenam.

Marktvooruitzichten voor 2023

Volgens de Europese Commissie zal de productie van de belangrijkste diersoorten (behalve pluimvee) naar verwachting in 2023 afnemen. De veestapel zal blijven krimpen, terwijl onzekerheden rond de prijzen van voer en kunstmest en inflatie de markt beïnvloeden. Dit zal ongetwijfeld een impact hebben op de voermarkt. 

Marktexperts van FEFAC schatten dat de productie van mengvoer in 2023 verder zal dalen met 1,5%, tot een niveau van 146,8 ton. De pluimvee- & varkensvoersector kan in het vierde kwartaal een herstel doormaken, maar dit zal niet het volledige verlies in 2021/2022 compenseren. Vogelgriep, economische onzekerheid en beleidsmaatregelen rondom duurzaamheid en dierwelzijn blijven de belangrijkste marktfactoren voor het komende jaar. 

Onzekerheid over de regelgeving kan effect hebben op boeren en hun beslissing om het bedrijf te stoppen. Ook blijven er ernstige twijfels bestaan ​​over de impact van invoerverboden/beperkingen van Oekraïense grondstoffen op lokale markten en productie in naburige (Hongarije, Polen, Slowakije en Roemenië) en andere landen (Bulgarije). Al heeft de EU hierover net een akkoord bereikt.

Tegelijkertijd kunnen droogteproblemen in Zuidwest-Europa leiden tot een grotere behoefte aan invoer van grondstoffen, en daarom zal het belangrijk zijn om de werking van het Zwarte Zee-initiatief in stand te houden. Groeiende invoer van dierlijke producten, ook uit andere derde landen, kan de vraag naar diervoeder in de EU verder beïnvloeden.

Bron: Fefac

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie