Directeur Erik Visser van Hamlet Protein verwacht dat de volatiliteit en hoge voerkosten in 2023 aanhouden, maar ziet tegelijkertijd groeikansen in de varkens- en pluimveemarkten.
“Als 2022 ons iets heeft geleerd, is het wel dat voorspellingen doen ongelooflijk moeilijk is. Toch zal ik proberen vooruit te kijken naar wat we komend jaar van de markten kunnen verwachten”, zegt Visser.
Hoge voerkosten
“We verwachten dat hogere kostenniveaus van nutsvoorzieningen, kunstmest, transport en arbeid zullen bijdragen aan aanhoudend hoge voerkosten.”
Met relatief lage voorraden agri-grondstoffen, zal het risico van volatiliteit hoog blijven in 2023. Aangezien de kosten van voer het grootste deel van de productiekosten uitmaken, zullen producenten de voorkeur geven aan oplossingen die de efficiëntie op hun boerenbedrijven.
Kostenreductie sojameel
Het prijsniveau van sojameel zal voornamelijk worden bepaald door het weer, de vraag naar hernieuwbare energie en het consumptieniveau in China. “Gezien de huidige voorraadniveaus en weersvoorspellingen verwachten we in 2023 een kostenreductie van 5 tot 10% ten opzichte van het gemiddelde van 2022”, aldus Visser.
Volatiele energieprijzen
Europese producenten en huishoudens werden in 2022 zwaar getroffen door hoge energiekosten. Aangezien de geopolitieke spanningen aanhouden, wordt er op korte termijn geen significante daling van het prijsniveau verwacht en zullen energieprijzen volatiel blijven. “Waar we enige prijsverlaging verwachten in Q2 en Q3, zal Q4 het grote vraagteken zijn. Aangezien regeringen gasvoorraden moeten opbouwen zonder Russische levering.”
Verstoringen logistiek
Nu de wereldwijde vraag daalt, de capaciteit toeneemt en er minder opstoppingen in havens zijn, zullen de spottarieven voor zeevracht blijven dalen.
“Hoewel we misschien enige verlichting van de vrachtkosten van containers zien, zal de logistiek in de wereldwijde toeleveringsketen in het algemeen in 2023 blijven lijden onder verstoringen die de betrouwbaarheid en het kostenniveau beïnvloeden”, aldus Visser.
Deze verstoringen zullen worden veroorzaakt door de energiecrisis, arbeidstekorten en onevenwichtigheid in de vraag.
Dierlijke eiwitten als voedingsbron onder druk
Vogelgriep en Afrikaanse varkenspest zullen de dieraantallen in alle regio’s blijven beïnvloeden. Het optreden van deze ziektepatronen en het ontbreken van doorbraakbehandelingen zoals vaccinaties, zal zorgen voor een verdere focus op boerderijbeheer en bioveiligheidsmaatregelen.
“Daardoor verwachten we dat dierlijke eiwitten als voedingsbron, zoals bloedplasma en vismeel, onder druk komen te staan.”
Bron: Hamlet Protein
Lees ook: Hamlet Protein realiseert sterke groei in 2020 (27/5/2021)