Duitse mengvoederbedrijven produceerden in 2023 ongeveer 21,7 miljoen ton voer. Dat is ongeveer 360.000 ton (-1,6%) minder dan in 2022. Deze daling is aanzienlijk minder groot dan de afgelopen jaren. Dat maakte branchevereniging DVT bekend tijdens de jaarlijkse persconferentie. “Na de scherpe daling van de productievolumes van voorgaande jaren kon een nieuwe sterke neerwaartse trend worden gestopt”, zegt DVT-voorzitter Cord Schiplage. “Toch kan worden gezegd dat de situatie daarmee slechts in beperkte mate kalmeert.”
Vleesvarkens blijft dalen
Het aantal vleesvarkens (-1,4% / 9,6 miljoen) blijft dalen, maar is lager na de drastische daling van november vorig jaar (-11,6% ). In voervolume daalde het varkenssegment van ongeveer 500.000 ton (-5,8%) naar 8,0 miljoen ton. De andere belangrijke marktsegmenten, herkauwers (+100.000 ton / 6,5 miljoen) en pluimvee (+ 80.000 ton / 6,3 miljoen), noteerden een lichte stijging van de voervolumes.
Dalende verkoopcijfers
De omzet van in totaal 276 Duitse mengvoederfabrikanten (5 minder dan in het voorgaande jaar) daalde van ongeveer € 10,5 miljard naar € 9,4 miljard in het kalenderjaar 2023. “Na de stijging van de grondstof- en energiekosten en de daarmee gepaard gaande directe impact op de voerprijzen en de afzet in het voorgaande jaar, leiden prijs- en concurrentiedruk en de voldoende beschikbaarheid van grondstoffen op de wereldmarkt nu tot een daling van de verkoop”, zegt Schiplage.
EUDR ook in Duitsland zorgenkindje
Dr. Hermann-Josef Baaken, woordvoerder van de directie van DVT, gaf tijdens de persconferentie aan dat de slecht voorbereide EU-verordening inzake ontbossing aanleiding geeft tot bezorgdheid. “De details van de tracering zijn nog niet bekend, in sommige gevallen niet haalbaar en moeten, om onverklaarbare redenen, te allen tijde worden meegenomen, zelfs na invoer.”
Minder soja, meer Europees
Baaken relativeerde ook het belang van de EUDR. “Volgens de statistische enquêtes zit sojameel in mengvoeders met een gemiddeld aandeel van 11,7%, en die hoeveelheid daalt. 77% van de soja die in Duitsland bij de productie van mengvoer wordt gebruikt, komt uit regio’s met een laag risico op ontbossing. De Europese oorsprong is steeds belangrijker geworden, goed voor ongeveer 15% van de soja.”
“Dit zijn goede voorwaarden voor duurzaam voeren. Duurzaamheid zit in ons DNA”, aldus DVT-voorzitter Cord Schiplage die pleit voor Europese uniforme regelgeving binnen de voedselketen voor melk, vlees en gevogelte bij het bepalen van de ecologische voetafdruk. “Bovendien kan de Product Environmental Footprint, met zijn 16 individuele waarden, een uitgebreid en objectief beeld geven van de milieueffecten.”