Ga naar hoofdinhoud

Varkenssector kan met circulaire voeders CO2-uitstoot mogelijk halveren

Belgian Pork Group gaat bekijken hoe circulaire voeders, geproduceerd van restgrondstoffen als koekjespulp, bietenresten of aardappelpuntjes, kunnen zorgen voor minder CO2-uitstoot. De inspanningen moeten op termijn leiden tot 100% circulair varkensvlees.

Circulaire grondstoffen

Diervoederbedrijf Leievoeders uit Waregem onderzoekt mogelijkheden om voeders te ontwikkelen met grondstoffen die niet worden gebruikt bij de productie van voedingsmiddelen voor menselijke consumptie. Dan gaat het over grondstoffen als koekjesmeel afkomstig van koekjesfabrikanten, bietenpulp als overschot uit de suikerproductie of aardappelpuntjes die weggesneden worden en niet meer gebruikt worden bij de productie van chips. Dat leidt ertoe dat de CO2-impact van het voer met 50% verminderd wordt.

Eerste ervaringen hoopgevend

Het nieuwe type varkensvoer wordt nu al toegepast bij InnSolPig, een bedrijf dat diverse nieuwe producten onder praktijkomstandigheden uittest. Zo worden de varkens gehouden in verschillende testgroepen met diverse types voeders, waarbij de dieren tijdens het groeitraject verschillende keren worden gewogen. De resultaten met de nieuwe voeders worden in oktober verwacht, maar de eerste ervaringen zijn hoopgevend. 

Duurzaamheid en circulariteit ruim bekijken

Belgian Pork Group bekijkt de hele keten, startend bij de grondstoffen bestemd voor het voederen van de dieren tot wat er met winkeloverschotten gebeurt.

“Al te vaak wordt in het hele duurzaamheidsdebat louter gefocust op de ecologische impact bij het kweken van varkensvlees, terwijl het zoveel ruimer gaat. Het gaat ook over de grondstoffen die in voeders verwerkt worden. Maar evengoed vinden we het belangrijk dat er na de productie van varkensvlees niets verloren gaat. Ook dat is bewust omspringen met je product.”, aldus Jos Claeys, CEO van Belgian Pork Group.

Zero waste-varkensvlees

“Belgian Pork Group wil het debat veel ruimer trekken en streeft op termijn naar wat we noemen ‘zero waste-varkensvlees’. Het betekent dat we afval en verspilling willen tegengaan in alle fases. Concreet willen we dus geen verspilling van grondstoffen, van verpakking, van vlees bij de productie, van vlees in de winkel, van vlees bij de consument…”, aldus Claeys.

“We reiken hierbij de hand naar elke partner die op dat vlak inspanningen wil leveren, van varkenshouders en voederfabrikanten tot retailgroepen. Alleen samen kunnen we zorgen voor een duurzame toekomst van de varkenssector.”

Bronnen: Boerenbond, VILT

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie