Ga naar hoofdinhoud

Uniforme rekenmethode voor berekenen footprint varkensvlees

Onderzoekers van Wageningen UR en Kool Planet hebben uniforme rekenregels opgesteld om de carbon footprint van Nederlands varkensvlees te bepalen. Het inzichtelijk maken van de footprint is een van de speerpunten van CoViVa, een samenwerking tussen Nevedi en diverse partners in de varkensketen. Het terugdringen ervan is een van de pijlers binnen het project Duurzaam Diervoeder 2030.

In de Nederlandse varkensketen hanteren diverse partijen tot nu toe uiteenlopende aannames en data om de broeikasgasemissies te berekenen. Om verschillen in rekenmethodes zoveel weg te nemen hebben onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en Kool Planet rekenregels opgesteld. Volgens Nevedi is het essentieel om voor rapportages één uniforme methode te gebruiken.

Methode sluit aan bij PEF

Het gepubliceerde rapport beschrijft voor elke fase in de keten de rekenregels en de input en achtergronddata. De regels sluiten zo veel mogelijk aan bij de Product Environmental Footprint (PEF) richtlijnen van de Europese Commissie.

Met de uniforme methode zijn er ook afspraken gemaakt over de verzameling van data, de doorontwikkeling van de methode en de borging ervan. Het effectief (meetbaar) verder terugdringen van de CFP is immers ook een pijler (KPI) in het Nevedi project Duurzaam Diervoeder 2030.

Het rekenregelrapport is gepubliceerd via de website van WUR.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie