Coen Smits is vorig jaar benoemd tot buitengewoon hoogleraar Functional Ingredients for Sustainable Animal Nutrition aan Wageningen UR. Deze leerstoel is mogelijk gemaakt door Nutreco. Smits is Global Sustainability Director bij Trouw Nutrition en bekleedt zijn nieuwe functie in Wageningen één dag in de week. In maart gaf Smits zijn inaugurele rede aan de universiteit, waaruit bleek dat hij veel potentie ziet in het gebruik van functionele ingrediënten. Deze functionele ingrediënten kunnen bijdragen aan de verduurzaming van diervoeding.
heeft over vele “Het en over inkomen oftewel: dierwelzijn ook biodiversiteit, Duurzaamheid Coen natuurlijk -kwaliteit. en gaat Maar factoren, de bodem- -gezondheid, meent veehouder.” hoogleraar duurzaamheid, waterkwaliteit, voedselveiligheid economische Smits. het en van buitengewoon broeikasgasemissies,
complexiteit melkveehouderijbedrijf. voor van de het ‘duurzaamheid’ zien 1 een begrip laat Figuur
in de Duurzaamheidsaspecten melkveehouderij. Figuur 1.
diervoedersector het hun Smits. constateert om standaardiseren ziet ecologische data steeds ondernemen”, dierlijke “Retailers dataverzameling en hierop leveranciers om gaat producten. actie meer”, vragen De ook en moeten hij. meer steeds voetafdruk, rekenmethodes “Gelukkig de veehouderij de de vooral wel over als
om data slacht-, voldoen data te van de krijgen vaker goed te is van dat “De ook leveren rekenen. specifieke ecologische om eigen belangrijk beeld bepaalde en gegevens meer productieketen.” een met kunnen niet voetafdruk zuivelsectoren eier- Generieke en aan steeds een
voor Verschillende strategieën duurzaamheid verbetering
levensmiddelen voormalige waarde verschillende toebedeeld is broeikasgasemissie duurzaamheid en zijn kilogram om de verbeteren. per ze levensmiddelen krijgen. lage interessant productie product”, van in bijproducten rest- te Smits en de oorsprong omdat te van en zogenaamde hebben relatief footprint de veehouderij van voetafdruk “Diervoeding ook van daardoor lage een foodstuffs) laat een dierlijke zien. heeft de economische meestal (former een aandeel Er dierlijk Gebruik om strategieën en de verlagen groot
change’ voor palm gaan soja of een voedergewassen Als de de hoge heeft use heeft (LUC). van teelt dan met emissies plaatsgevonden, gepaard dat gewas – zoals die ontbossing koolstofvoetafdruk, – er ‘land vanwege
worden met betere een van ruwvoerkwaliteit palm reduceren. en hebben met toepassing krachtvoer herkauwers vlees melk, er die energiebronnen hernieuwbare Kunstmestgebruik, hoge en met het nodig Dit interessant soja beïnvloeden additieven effect kan ook de doordat om van een een van gunstig een ecologische bij rundvee en op mestmanagement gecombineerd eieren.” LUC de grondstoffen voetafdruk te op de vanuit lage footprint pens Verder is. minder alternatieve is vervangen veehouderijbedrijven de “Daarom voetafdruk. door de methaanemissie kan
duurzaamheid ook is Diergezondheid
vaccinatiestrategieën, integriteit en de nutriëntenopname Smits. het diergezondheid. De benadrukt dier. voeding”, het de en “Functionele ander meer van ook cruciale en management, darmgezondheid het darmproblemen maagdarmkanaal spelen de gaat duurzaamheid hygiëne in en diervoederingrediënten krijgt van de rol Een van “Daarbij optimaliseren om maar een balans te aandacht: te dysbiose darmwand om om ondersteunen weerstand voorkomen.” de microbiële aspect en steeds
algehele en microbiota in probiotica, en vetzuren van fytogene zuren, en zoals darm de de Additieven de darmwandintegriteit, producten enzymen, samenstelling kort- op de middenlangketenige diergezondheid. de hebben effecten en pre- organische positieve
gunstig die hebben een combinatie een van oplossingen hebben wel efficiëntieverliezen gezondheid op er Het op een omdat voetafdruk vrijwel productiesysteem uitdaging voor is alle voordelig bepaald Smits. de effect ook te selecteren”, minder om additieven een optreden. zegt en beste de ingrediënten effect “Eigenlijk
Voedselsysteem vergelijken geen en verduurzamen: appels peren
duurzaamheid tellen kg productiviteit het groot op stijgt. legt omdat rekening product de en mestproductie aspecten zijn Smits moeten veel fosfaatemissie voedselsysteem per niet peren is voorkomen. valt bepaalde de moeten we daarvoor verlagen, toeneemt voersamenstellingen of Het de het effect te van doordat waterbedeffecten maar en CO2-equivalenten of bijvoorbeeld appels verduurzamen “Dat minder uit. efficiëntie een dat mee, dierlijk vermindert, op en dat stikstof- met kan de houden”, moeten de voer we alle “Om
verschillend verschillende regio’s omstandigheden, kan rest- bijproducten lagere in bijvoorbeeld en verschillende verschillende opgenomen hele verteerbaarheid. Ook tegenvallen.” effect een als er en de Dat productieketen Het op van kunnen bij veel productiesystemen. onder uitwerken worden met uiteindelijke duurzaamheid dan gebeuren kan de maatregelen
kaart relatie om in te brengen duurzaamheidsfactoren Modellering
zijn in modellering Smits te kaart slag tussen de nieuwe brengen. Daarom functie met aan wil duurzaamheidsfactoren om relatie in de verschillende
en in de de rekenen We watergebruik, een levenscyclusanalyses consequenties met dieren van resultaten productieresultaten, gehele relatie levensduur werken dier-responsmodellen en van het we voerefficiëntie, van om landgebruik, indruk veehouderijbedrijf. en daarbij ‘digital daarmee koolstofvoetafdruk, voersamenstellingen de de verschillende voersamenstelling.” tot economische de verzuring, twins’ krijgen (LCA). voor productieve met en de “We eutrofiëring, berekenen de voedselketen duurzaamheid de gezondheid te door Zo van de simulatiemodellen de
maakt van het onderzoek gericht ontbrekende kunnen Smits. welke en Modellering verzamelen”, we ook de om interacties effecten kunnen brengen. kaart te van de we nog zegt om “Het te om te kwantificeren beeld goed gebruik mogelijk modellen Dan inputdata maakt tussen ingrediënten krijgen. missen functionele in in doen overall te gegevens verduurzamingsmaatregelen effecten inzichtelijk
economie het Smits. geïntegreerde op voedselketen en diervoeding, Wageningen met onderzoek, voor externe gehele de onderzoeksgroepen “Die essentieel toepassing en en samenwerking simulatiemodellen onderzoeksinstituten onderwijs. om UR verder uitwerken humane diergezondheid, te besluit voeding, gebied van productiesystemen, samen aan is Bij tussen van werken verduurzamen”, het experts verschillende industriepartners milieu, modellen
https://www.demolenaar.nl/diervoeding/co2-reductie/welke-voerstrategieen-maken-diervoer-duurzamer/52000
Premium artikel
Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van De Molenaar.
- Log gratis in als abonnee van De Molenaar
- Abonneer om onbeperkt Premium artikelen te lezen
Premium abonnement
Voor slechts 5,45 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!