Ga naar hoofdinhoud

BFA: Daling Belgische diervoederproductie vlakt af

De daling van de Belgische diervoederproductie is vorig jaar beperkt gebleven tot -3%. De Belgische diervoedersector noteerde eveneens een beperkte daling van de omzetcijfers tot € 6,5 miljard. Voor 2024 wordt een stabiele tot licht stijgende diervoederproductie verwacht. Dat maakte BFA bekend tijdens de Algemene Vergadering.

De Belgische BFA-leden produceerden vorig jaar zo’n 6,5 miljoen ton diervoeders, een daling van -3% t.o.v. 2022. Deze daling is voornamelijk toe te schrijven aan een daling van de varkensvoerproductie met bijna -7% door de slechte marktomstandigheden van de afgelopen jaren en de onzekerheid omwille van het stikstofbeleid.

De rundveevoederproductie bleef nagenoeg stabiel (-0,2%). De pluimveesector herstelde zich na een zware vogelgriepperiode, met een stijging van 3% geproduceerde pluimveevoeders tot gevolg.

Goede positie in Europa

Met een productie van 6,5 miljoen ton voeders behoudt de Belgische diervoedersector haar 7e plaats binnen de EU. In 2023 importeerde België 1,7 miljoen ton voeders en exporteerde het 1,3 miljoen ton. Frankrijk (40%) en Nederland (25%) blijven de grootste afnemers.

De Belgische diervoedersector blijft hiermee stevig verankerd binnen de Europese markt, met een focus op verdere verduurzaming en het leveren van kwalitatief hoogwaardige producten voor de agrarische sector.

Lichte stijging diervoederproductie verwacht

Mede door de goede conjunctuur in de verschillende sectoren verwacht BFA voor 2024 een stabiele tot licht stijgende diervoederproductie. Het aandeel van de diervoedersector t.o.v. de totale voedingssector bleef in 2023 met 9% enigszins stabiel. De omzet daarentegen daalde naar € 6,5 miljard.

Positief ondanks onzekerheid

“Het stikstofbeleid, de milieu- en klimaateisen, de vergrijzing in de landbouwsector en het gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief dragen zeker bij aan de afname van de Belgische veestapel”, aldus Katrien D’hooghe, Managing Director van BFA. “Dat deze neerwaartse trend zich ook laat voelen in de diervoedersector, is geen verrassing. Toch blijven we geloven in een positieve toekomst voor onze sector.”

Een sectorale aanpak om dit in kaart te brengen krijgt steeds meer vorm. Het aandeel met antibiotica gemedicineerde diervoeders daalde reeds met -88% t.o.v. 2011 en er werden nieuwe initiatieven opgezet om het energieverbruik van diervoederfabrikanten in kaart te brengen en te beperken.

Focus op verdere verduurzaming

De focus van de Belgische diervoederproducenten ligt niet enkel op het produceren van veilig en kwalitatief hoogstaand diervoeder, maar ook op duurzaamheid, milieu, dierenwelzijn en klimaat. Zo besliste BFA bijvoorbeeld om samen met haar leden een collectief engagement aan te gaan om de methaanuitstoot van runderen te reduceren. De lijst met voedermaatregelen om dit te realiseren wordt steeds uitgebreid. Dit alles met het oog op het verlagen van de CO2-footprint van de dierlijke productie.

De komende jaren zullen dan ook verder in het teken staan van onderzoek en innovatie, het verder verduurzamen van de diervoedersector en het verkleinen van de ecologische voetafdruk van de dierlijke productie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie