Nieuw onderzoek laat zien dat al het ureum in de urine van de koe wordt omgezet tot ammoniak. Concreet betekent dit dat elke 5 gram urine-ureum een hoeveelheid van 2,8 gram ammoniak vormt. Binnen het project Emissiearme Bedrijfsvoering zijn alle mogelijke managementmaatregelen onderzocht die ammoniakuitstoot beperken.
Uit het onderzoek is gebleken dat weidegang en sturen op ureum de meest effectieve, haalbare en te borgen maatregelen zijn op grondgebonden melkveebedrijven. Het projectteam presenteert een wetenschappelijk onderbouwde reductietabel voor ammoniakemissie op basis van ureum en weidegang. Het melkproductieniveau van de koe heeft geen invloed op het ureumgehalte in de urine, zo blijkt uit de studie.
Forse ammoniakreductie haalbaar
Het eiwitpercentage in het voer heeft een direct effect op het ureumgehalte. Daarnaast hebben deelnemers aan het onderzoek laten zien hun koeien meer dan gemiddelde weidegang te bieden. Dat betekent minder mest opvangen, dus minder stalemissies, en minder mest uitrijden, dus minder veldemissies. De combinatie van laag ureum met veel weidegang zorgt voor forse reductie van ammoniak.
‘Dankzij meerjarig onderzoek is aangetoond dat sturen op ureum in de urine betekent sturen op minder ammoniakvorming.’
![](https://www.demolenaar.nl/wp-content/uploads/2023/09/image-3.png)
Emissiearm: 40 kg NH3 per hectare per jaar
Frank Verhoeven: ”Wanneer op melkveebedrijven niet meer dan 40 kg NH3/ha/jaar wordt uitgestoten vanuit stal- en veldemissies, is dat een reductie van 30% ten opzichte van het landelijk gemiddelde en voldoende om in het overgrote deel van Nederland de stikstofdoelen te halen. Een melkveebedrijf dat in totaal 40 kg NH3/ha/jaar (of minder) uitstoot vanuit stal- en veldemissies classificeren we als een emissiearm bedrijf.”
Met de reductie -en borgingstabel verwachten de onderzoekers dat ‘emissiearme bedrijfsvoering’ als zodanig wordt erkend door de overheid.
![](https://www.demolenaar.nl/wp-content/uploads/2023/09/image-4.png)
Het project Emissiearme bedrijfsvoering is een initiatief van Boerenverstand, WUR, Universiteit Leiden en Netwerk GRONDig. Het is gefinancierd door het ministerie van LNV.