Het is mogelijk om de stikstofuitstoot van melkvee te reduceren via de voeding. Dat is de conclusie van het WIAS-Trouw symposium naar aanleiding van de promotie van Rainer Rauch, promovendus bij Wageningen Universiteit (WUR) en Trouw Nutrition R en D.
Op het symposium kwamen verschillende sprekers aan het woord en er werden diverse voorbeelden besproken hoe de N-excretie van melkvee kan worden verminderd via de voeding.
Zo liet prof Chris Reynolds van de universiteit van Reading (VK) zien dat een verlaging naar 16% ruw eiwit in de voeding op bedrijfsniveau mogelijk is zonder negatieve gevolgen voor productie.
Asynchroon voeden van eiwit
Promovendus Rainer Rauch verkende de mogelijkheden van asynchroon voeden van eiwit (2 dagen laag eiwit gevolgd door 2 dagen hoog eiwit). Hoewel uit de literatuur te verwachten was dat dit een positief effect zou hebben op de stikstofefficiëntie van vleesvee en schapen, kon dit niet worden herhaald voor melkvee in het onderzoek van Rauch.
Wel liet hij zien dat het vervangen van sojaschroot in het rantsoen door bestendig ureum, een positief effect had op de N-efficiëntie waarmee de koe melkeiwit voor humane consumptie produceert.
Belang van balans
Diverse sprekers wezen op het belang van een balans tussen energie- en ruweiwitvoorziening. Verder werd opgemerkt dat er genetische variatie is. Dat biedt zowel een mogelijkheid voor selectie als ook voor het meer individueel voeren middels een response benadering in plaats van een behoeftebenadering.
Oproep tot bewustwording
Aan het einde van het symposium was er vanuit het publiek een oproep van Oene Oenema (prof nutriëntenmanagement en bodemvruchtbaarheid WUR) om boeren meer bewust te maken van de mogelijkheden om via voeding de N-excretie te verlagen. “Als alle boeren dit doen, kunnen sommige piekbelasters geholpen worden”, aldus Oenema.
Een oproep die werd onderschreven door Jan Dijkstra (WUR) en Javier Martín-Tereso (Trouw Nutrition R en D), de organisatoren van het symposium.
Twijfel over tijdspad
Volgens Martín-Tereso is het zeker nodig dat er meer bewustzijn komt en dat is precies de reden voor dit symposium. Hij stelt dat dat verlaging van N-excretie mogelijk is, maar dat het pad ernaar toe de uitdaging is. Martín-Tereso vraagt zich af of de sector daar genoeg tijd voor zal krijgen.
Dijkstra denkt dat de sector – boeren, nutritionisten en voorlichters – zelf het initiatief moet nemen zoals bij het convenant voor fosforverlaging. Volgens hem zal het bij stikstof moeilijker zijn, maar is tussen de 10 en 20% reductie van ammoniakemissie via voeding goed mogelijk.
Een uitgebreid verslag van het symposium verschijnt in De Molenaar 17.
Lees ook: Koeien krijgen teveel aan fosfor