De eiwitgehalten van Engels raaigras op veengrond kunnen via veredeling worden verlaagd. Dat blijkt uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut. Een lager eiwitgehalte in het gras zorgt ervoor dat de methaanemissie in de melkveehouderij verder omlaag kan. Sturen op het eiwitgehalte van het rantsoen is vooral lastig voor bedrijven die veel gras voeren.
Veldproeven
In het onderzoek werden veldproeven gedaan met 4 verschillende variaties Engels raaigras. Er waren drie verschillende bemestingsniveaus. Uit het onderzoek blijkt dat het eiwitgehalte van Engels raaigras via veredeling omlaag kan met zo’n 9 gram ruw eiwit per kilogram droge stof.
Ontwikkeling laageiwitgrassen
Omdat er nog geen commerciële laageiwitgrasrassen in omloop zijn, is het sturen van het eiwitgehalte via rassenkeuze voor de praktijk nu nog niet mogelijk. Er zijn nog stappen te nemen voor de ontwikkeling van laageiwitgrasrassen. De mogelijke toepassing voor zulke rassen is groter dan alleen het veenweidengebied van Nederland. Op klei kan het ook lastig zijn om te sturen op 15% ruw eiwit in het rantsoen. Ook in landen waar koeien (bijna) jaarrond in grasland lopen worstelen veehouders met het sturen van het eiwitgehalte in het rantsoen.