Ga naar hoofdinhoud

Aangepaste in vitro-test biedt meer inzicht in eiwitvertering van varkensvoeders

Shiyi Zhang deed promotieonderzoek om de impact van voedingsvezels op de verteerbaarheid van eiwitten in voeders van varkens te kwantificeren. Daarbij experimenteerde zij met een aangepaste in vitro-test. Zij promoveerde op dit onderwerp aan de Wageningen Universiteit.

Shiyi Zhang gebruikte de vitro-test om de kinetiek van de eiwitvertering in verschillende voerbestanddelen te kunnen onderscheiden en te onderzoeken hoe bijvoorbeeld malen en pelletiseren de kinetiek van de afbraak van eiwitten en zetmeel beïnvloeden. Ze stelde onder meer vast dat oplosbare voedingsvezels de verteerbaarheid van eiwitten in het laatste deel van de dunne darm van varkens sterker verminderden dan onoplosbare vezels.

Aangepaste in vitro-test

De aangepaste in vitro-test was gebaseerd op de pH-aanpassingen die optreden tijdens de incubatie van de maag. Met de test kon effectiever onderscheid gemaakt worden in de eiwitvertering van verschillende voerbestanddelen en bewerkte voeders. Verwerking had ook verschillende effecten op de kinetiek van de zetmeelvertering, afhankelijk van de zetmeelbron.

De bevindingen uit het onderzoek van Shiyi Zhang kunnen helpen bij het optimaliseren van diervoeders door vezels, eiwitten en zetmeel beter in evenwicht te brengen om daarmee de efficiëntie van de vertering te verbeteren.

Bron: Wageningen UR

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie