Bij een voerfabriek van Tasomix in Polen (joint venture met ForFarmers) zorgt een warmtekrachtkoppeling op gas voor lagere kosten, meer energiezekerheid en een lagere CO2-voetafdruk. In een video legt Slawomir Malik (operations director Tasomix) uit hoe het de warmtekrachtkoppeling werkt.
Past binnen strategie ForFarmers
De warmtekrachtkoppeling heeft meerdere voordelen, die passen bij de strategie van ForFarmers. Zo zorgt de hogere efficiëntie van het systeem voor lagere elektriciteitskosten en een lager verbruik. De thermische energie (in de vorm van stoom) wordt gebruikt voor het pelleteerproces. De thermische energie die overblijft wordt gebruikt om de kantoren en technische ruimtes te verwarmen.
Wat is een warmtekrachtkoppeling?
Een warmtekrachtkoppeling (WKK) is een installatie die tegelijkertijd elektriciteit en warmte produceert uit één brandstofbron, zoals gas, biomassa of reststromen. Het werkt door een generator of motor aan te drijven, waarbij de vrijgekomen warmte, die normaal verloren zou gaan, wordt opgevangen en gebruikt voor bijvoorbeeld verwarming of industriële processen. Hierdoor is het proces energie-efficiënter en duurzamer dan afzonderlijke opwekking van elektriciteit en warmte.
Daarnaast zorgt de warmtekrachtkoppeling ervoor dat de fabriek minder afhankelijk is van externe energiebronnen. En als laatste reduceert het de CO2-voetafdruk en zorgt het ervoor dat ForFarmers makkelijker voldoet aan de ESG-ambities (Environmental, Social, Governance).
Meer weten? Bekijk de video: