Ga naar hoofdinhoud

Kan smalle weegbree methaanemissie verlagen?

Beweidingsstrategieën met kruidenrijk grasland worden steeds interessanter: het zou de methaanemissie uit de pens van koeien verlagen en de biodiversiteit verhogen. Daarom onderzocht Wageningen Livestock Research of smalle weegbree tijdens beweiding de methaanemissie kan verlagen. De onderzoekers vonden geen reductiepotentie van smalle weegbree op de enterische methaanemissie.

Smalle weegbree

Beweidingsstrategieën kunnen helpen de emissie van broeikasgassen en ammoniak uit de melkveehouderij te verlagen. Een strategie die steeds interessanter lijkt is het integreren van kruidenrijk grasland. Kruiden kunnen namelijk de methaanemissie uit de pens van koeien (de enterische methaanemissie) verlagen. Ook kunnen veerkrachtige kruiden de stikstofefficiëntie verhogen en de biodiversiteit verbeteren.

Hogere methaanemissie

Op Dairy Campus in Leeuwarden graasden koeien onbeperkt in vier verschillende groepen: twee groepen graasden op stroken met enkel Engels raaigras en twee groepen graasden op stroken met Engels raaigras en smalle weegbree. In drie periodes van vier weken verzamelde WLR gegevens over de enterische methaanemissie met GreenFeeds in de wei.

Smalle weegbree verlaagde in deze proef de methaanemissie niet. De methaanemissie was zelfs iets hoger bij deze groep koeien. Dit verklaren de onderzoekers aan de hand van de voederwaarde van smalle weegbree. Met een hoger ADL-gehalte is de verteerbaarheid, en daardoor ook de passagesnelheid in de pens, lager. Dit kan zorgen voor een hogere methaanemissie.

Behoud in grasland bleek lastig

Wanneer koeien dag en nacht grazen en de groeiomstandigheden voor Engels raaigras gunstig zijn (voldoende water en zon), kan het een uitdaging zijn om smalle weegbree in het grasland te behouden. Het aandeel van het kruid in het grasland varieerde tijdens de studie tussen 8 en 25%. Mogelijk was dit aandeel te laag om de enterische methaanemissie te verlagen. Ook kan het zijn dat de koeien selectief hebben gegraasd in het kruidenrijke perceel, waardoor de daadwerkelijke opname van smalle weegbree lager was dan ingeschat.

Bij het inzaaien van smalle weegbree zal rekening gehouden moeten worden met de competitie van snelgroeiende grassen en onkruiden. Vervolgonderzoek met verschillende hogere aandelen smalle weegbree in het grasland of in het rantsoen op stal kan dan meer inzicht geven in het effect op de enterische methaanemissie.

Dit onderzoek maakt deel uit van de programmatische aanpak ‘Integraal Aanpakken’ (2020-2030) als onderdeel van het LNV-Klimaatbeleid, gefinancierd door het ministerie van LNV.

Bron: Dairy Campus

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie