Onderzoekers van Wageningen Livestock Research hebben op vijf Koeien & Kansen-bedrijven jaarrond voermaatregelen getoetst op effectiviteit en werkbaarheid. De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in het rapport: Praktijkimplementatie CH4 en NH3 reductie via voerspoor – praktijkrapport 2021 Voerstrategieën om de methaan- en ammoniakemissie te reduceren in de melkveehouderij.
Bedrijfsspecifieke voerstrategieën op vijf melkveebedrijven
Deze praktijkrapportage over 2021 is een vervolg op de praktijkrapportage over 2020 en beschrijft het proces en de resultaten van het implementeren van bedrijfsspecifieke voerstrategieën op vijf melkveebedrijven. De implementatie heeft als doel om in 4 jaren stapsgewijs een uiteindelijke reductie van 30% van zowel methaan als ammoniak te realiseren ten opzichte van het referentiejaar 2018.
Voerstrategieën zijn per bedrijf ontwikkeld, geïmplementeerd en onderzocht op effectiviteit en werkbaarheid. Op twee bedrijven kon geen passende voerstrategie met een substantiële emissiereductie worden ontwikkeld. Op de drie andere bedrijven was volgens modelberekeningen 6 tot 9% extra methaanreductie mogelijk. Na implementatie van de voerstrategie werd 3 tot 13% gemeten.
Ruwvoerkwaliteit grootste effect
Voor het realiseren van meer reductie dan de geobserveerde 10% zal het sturen van de ruwvoerkwaliteit naar een lagere emissiefactor vermoedelijk het grootste effect opleveren. Belangrijk hierin is de integrale aanpak met als grote uitdaging het kunnen maken van een objectieve afweging bij tegenstrijdige effecten op verschillende belangen.