De laatste weken is de koers van de euro/dollar opgelopen naar 1,02. Dat meldt Agrifirm in de Marktinformatie grondstoffen. De koers is de laatste dagen vrij stabiel. Europa heeft het probleem van de hoge inflatie en oplopende rentes aangepakt met een noodplan om de renteverschillen tussen landen binnen Europa niet te veel op te laten lopen. Hierdoor is het vertrouwen in de euro gestegen. Kijken we naar energie, grondstoffen, aandelen, valuta’s, obligaties, etc. dan zien we enorm volatiele markten. Een situatie waar voorlopig nog geen verandering in lijkt te komen.
Graannoteringen erg volatiel
De prijsschommelingen op de internationale graanmarkten zijn al een tijdje ongekend groot. Normaal worden graanprijzen vooral beïnvloed door fundamentele factoren zoals opbrengstprognoses, weerberichten, verbruiken, voorraden etc. Meer en meer worden de graanmarkten beïnvloed door andere markten zoals aandelen, valuta’s, energie en vooral op de laatste, de energiemarkt, is de situatie explosief te noemen. Graanprijzen zijn hierdoor erg volatiel met grote prijsverschillen per dag maar ook in een dag zelf zien we grote verschillen.
Eerste graanschip verlaat Oekraïne
Na weken van onderhandelingen heeft het eerste schip geladen met graan de haven van Odessa verlaten. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne liggen veel schepen al maanden vast in de Oekraïense zeehavens, maar ook Russisch graan kan door de handelssancties minder makkelijk worden geëxporteerd. Door deze deal hoopt Rusland weer makkelijker toegang te krijgen tot de exportmarkten. Rusland is de belangrijkste exporteur van tarwe in de wereld. In Oekraïne ligt nog veel graan van de vorige oogst in opslag, waardoor het van groot belang is dat de export in korte tijd flink wordt opgeschaald. De nieuwe graanoogst is inmiddels in volle gang, waarbij veel graan voorlopig noodgedwongen in de buitenlucht opgeslagen moet worden.
Graanopbrengstprognoses EU verlaagd
Door recente dalingen van de tarwenoteringen is de vraag naar tarwe in de wereld is fors gestegen. Veel landen zijn op zoek naar tarwe. Er is ruim genoeg tarwe beschikbaar in de wereld, alleen om het op tijd op de juiste plaats te krijgen is een hele uitdaging. Rusland heeft een zeer goede oogst, Canada is goed, Oekraïne is minder door een kleiner areaal en China en Kazachstan oogsten ook veel tarwe. In Europa en de VS zijn de tarweopbrengsten gemiddeld. Het JCR gewasmonitoring paste de ramingen voor de graanoogst in Europa voor de tweede maand op rij met enkele procenten naar beneden bij.
Non-gmo mais relatief duur
In Europa is de gerst- en tarweoogst voor een groot deel achter de rug. De export van gerst wordt voor dit seizoen lager ingeschat omdat China een goede gerstoogst heeft gehad en dus minder zal importeren. Het prijsverschil tussen gerst en tarwe is groot en verwacht wordt dat dit voorlopig groot zal blijven. Door tegenvallende opbrengsten van Europese mais die worden verwacht en de (voorlopig nog) beperkte aanvoer van mais uit Oekraïne zien we relatief hoge prijzen voor non-gmo mais. Het aanbod gmo mais – uit vooral Zuid-Amerika – is ruim en prijzen liggen fors onder de prijzen van Europese non-gmo mais. In Europa zijn door de droogte de waterstanden in de rivieren erg laag, waardoor schepen niet vol geladen worden. Ook is door de energiecrisis het vervoer van steenkool fors toegenomen, waardoor de vraag naar scheepsruimte is geëxplodeerd. Hierdoor zijn de transportkosten fors opgelopen en is het een hele uitdaging om de grondstoffen op tijd op hun bestemming te krijgen.
Op de fysieke markt daalden voor directe levering de tarwe- en gerstnoteringen met respectievelijk 4 en 3 euro per ton. Door het beschikbaar komen van de Zuid-Amerikaanse oogst noteerde mais uit dat continent 38 euro lager. Het prijsverschil met Europese non-gmo mais is nu ongeveer 20 euro per ton. De prijzen voor de nieuwe oogst bleven gelijk.
Soja VS in weermarkt
In de VS is de weermarkt in volle gang en in functie van de weersomstandigheden en gewascondities zien we de prijzen flink variëren, maar per saldo fors oplopen. Het areaal soja in de VS is kleiner dan eerder ingeschat maar het is afwachten op de definitieve areaalcijfers. De maand augustus is cruciaal voor de peulzetting van de sojabonen waarbij voldoende vocht noodzakelijk is. De komende weken blijft de markt in het teken staan van opbrengstverwachtingen en weersomstandigheden in de VS.
Op het Zuidelijk halfrond, in Zuid-Amerika, ligt tot aan november een La Niña op de loer. Met de toenemende economische problemen in Argentinië is het maar de vraag of er voldoende sojaschroot geëxporteerd kan worden. In West-Europa is voldoende sojaschroot beschikbaar, maar het is een hele klus om de goederen op tijd op de plaats van bestemming te krijgen.
Raapzaadschroot nieuwe oogst komt mondjesmaat beschikbaar en we zien meteen veel vraag. Op zich is dit logisch, omdat raap de komende maanden goed rekent ten opzichte van sojaschroot. Verder zijn de vrachtkosten erg hoog door laag water en de vakantieperiode. Hopelijk valt er de komende weken voldoende regen, waardoor er verlichting komt in de bevrachtingsmarkt. Het aanbod zonnepitschroot is niet meer zo groot maar nog steeds voldoende. De prijzen van de nieuwe oogst zijn concurrerend in verhouding tot raapschroot, maar er wordt nog niet veel gekocht.
Op de fysieke markt zagen we de laatste drie weken de sojanoteringen voor directe levering stijgen met 24 euro per ton en steeg raap met 16 euro per ton. Voor de levering op termijn steeg soja met 52 euro per ton en raap met 48 euro per ton.
Weinig ontwikkelingen bijproducten
We zagen de laatste weken niet veel ontwikkelingen bij de bijproducten. Sojahullen blijven stabiel en palmpitschilfers zijn iets opgelopen door duurdere granen sojaschroot. Door de droogte verwacht men een kleinere productie van suikerbieten, waardoor ook het aanbod bietenpulp kleiner wordt. De prijzen van tarwegries zijn iets opgelopen in navolging van de gestegen tarweprijzen.