Ga naar hoofdinhoud

Deutsche Tiernahrung Cremer past receptuur biggenvoer aan

Deutsche Tiernahrung Cremer optimaliseert het biggenvoer van haar merken deuka en Club. Uitgebreide studies laten een verbetering van de voerconversie en een toename van de dagelijkse gewichtstoename bij biggen zien. Met de uitgebreide aanpassing van de recepten wordt voor het eerst een enzym, verkregen door fermentatie, gebruikt.

Enzymen

Drie aanpassingen staan centraal in de receptoptimalisatie. De belangrijkste innovatie is de opname van enzymen, verkregen door fermentatie. De enzymen verhogen de beschikbaarheid van voedingsstoffen en eiwitten bij biggen. De prebiotische effecten die ze veroorzaken hebben ook een positief effect op de micro-organismen in de darmen en verhogen zo het welzijn van de jonge dieren. Een soortgelijk product wordt al vele jaren met succes gebruikt in de zeugenvoeding door Deutsche Tiernahrung Cremer.

Polyfenolen

Een andere verandering is de toevoeging van polyfenolen. Polyfenolen dragen bij aan de bescherming tegen oxidatieve stress, die bij biggen optreedt door onder meer spenen, verandering van voer of infecties. De plantaardige stoffen binden vrije radicalen en verminderen zo stress op celniveau en de gevolgen daarvan.

Fytogenen

Alle biggenvoeders zullen in de toekomst ook fytogene toevoegingen bevatten. De toevoegingen zijn plantaardige stoffen die de eetlust stimuleren en de spijsvertering bevorderen. Van nature komen ze voor in bijvoorbeeld oregano, venkel en anijs.

Extra gewichtstoename

De economische voordelen van het optimaliseren van het deuka-biggenconcept zijn onderzocht op praktijkbedrijven. De voeding werd vergeleken met de vorige en de geoptimaliseerde formules. Uit de onderzoeken bleek een extra dagelijkse gewichtstoename per big van 20 g (ten opzichte van de oude receptuur). Bij de groep biggen tussen 6,9 en 8,0 kg was de toename van de dagelijkse gewichtstoename maar liefst 35 procent ten opzichte van de oude receptuur (zie grafiek).

Verbeterde voederconversie

Tegelijkertijd verbeterde de gemiddelde voerconversie van 1,52 kg voer per kg gewichtstoename naar 1,47 in het gewichtsbereik tussen 6,9 en 22,0 kg. Dit komt overeen met een reductie van bijna 3,5 procent. Geëxtrapoleerd naar een gemiddeld bedrijf met bijna 1.500 biggen, worden de voerhoeveelheden per ronde met ruim 1.100 kg verminderd (tot 22 kg biggewicht). Als biggen worden opgefokt tot 28 kg of zwaarder, kan zelfs worden uitgegaan van een voerbesparing van ruim 1.600 kg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie